Равликовий бізнес у Привільному

Зазвичай, коли ми чуємо слово “ферма”, то уявляємо багато корів, свиней, овець або ж свійської птиці. Однак на Дубенщині у Привільненській об’єднаній територіальній громаді вже понад рік працює ферма із зовсім  незвичними “тваринками” – тут розводять равликів. Щоправда потрапляє цей делікатес здебільшого на столи іноземних гурманів.

Підприємці-айтішники із Рівного, які є власниками ферми, називають її своєрідним «стартапом».
Один зі співвласників равликової ферми – Роман Денькович – розповідає, що ця справа для нього нова, але цікава, та й у Привільненській ОТГ є всі умови для одержання якісного продукту. До того ж місцева влада активно підтримує такий равликовий бізнес:
«Ми вирощуємо, – мовить пан Роман, – середньоземноморських та африканських равликів. Це спеціальні породи, які можна використовувати в харчуванні. Працюємо вже рік. А в майбутньому плануємо організувати «зелений» туризм –
і екскурсії, і дегустації. Хочемо розвивати місцевий ринок, готові робити продукти для тутешніх жителів. А то поки що основна частина нашого продукту йде на експорт».

Майже три гектари землі викладені дощечками, а поруч із ними розміщені дві теплиці, в яких підростають маленькі равлики. Цикл їхнього вирощування складається з декількох етапів. Найважливіший – інкубація. Вона розпочинається взимку і закінчується наприкінці травня. Равлики ростуть  спершу у теплицях, а вже потім їх виносять на поле під дощечки. Харчуються ці молюски спеціальною рослиною із родини перко – гібриду капусти пекінської і суріпиці озимої. Її вчені вивели спеціально для харчування равликів.



Власники ферми працюють за іноземним досвідом, адже, переконують, у країнах Європи на такий продукт великий попит.
Чи матимуть попит привільненські равлики на Рівненщині: поживемо – побачимо.
• Олександра Нагорна