Протягом місяця на Рівненщині викрито 103 порушення Правил рибальства

У період з 1 по 31 січня 2021 року державними інспекторами Рівненського рибоохоронного патруля проведено п’ять рибоохоронних рейдів та викрито 103 порушення природоохоронного законодавства. Так, складено 84 протоколів за ч. 3 ст. 85 КУпАП (порушення правил рибальства), 12 - за ч. 4 ст. 85 КУпАП (грубі порушення правил рибальства), та один – за ч. 1 ст. 188-5 КУпАП (невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів). Крім цього, оформлено 6 актів виявлення та вилучення безхазяйного майна.

«За даний період на порушників накладено 8 415 грн штрафів. Збитки, завдані рибному господарству, склали 18 572,5 грн. Під час проведених рибоохоронних заходів державні інспектори вилучили понад 89,62 кг водних біоресурсів. Також вилучено 34 од. заборонених знарядь лову та ще 30 од. - за актами безхазяйного майна. Затримано один транспортний засіб», - повідомили у відомстві.

Крім цього, 12 адміністративних справ передано до судів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Для прикладу, дев’ятого січня викрито грубе порушення Правил рибальства. Інцидент стався на Басівкутському водосховищі, у м. Рівне. Викрито місцевого жителя, який у гідрокостюмі, ластах та масці здійснював вилов водних біоресурсів ручним збиранням, у період дії заборони на лов раків. Чоловікові в такий спосіб вдалося виловити 35 екз. раків. Сума збитків, завданих рибному господарству, становить 892 грн. Незаконно добуті водні біоресурси, ласти та маску вилучені.

14 січня рибпатрульні задокументував  ще одне грубе порушення правил рибальства. На Хрінницькому водосховищі, поблизу с. Товпижин Демидівського району Рівненської області двоє мешканців села Липа з човна здійснювали вилов водних біоресурсів забороненим знаряддям – сіткою. В такий спосіб  чоловіки виловили 6 кг риби, а саме: 5 екз. щук. Сума завданих збитків склала 1 700 грн. Водні біоресурси та знаряддя лову вилучено.

18 січня рейдова групи Рівненського рибоохоронного патруля спільно з працівниками патрульної поліції Демидівського відділу зафіксували факт вчинення грубого порушення правил рибальства. Між с. Набережне та с. Хрінники Дубенського району Рівненської області, виявлено трьох громадян, які вивозили у автомобілі водні біоресурси виловлені на Хріницькому водосховищі, поблизу с. Товпижин Дубенського району. Загальна маса улову становила 80,42 кг (49 екз. щук), даним уловом рибалки перевищили встановлену Правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову. Водні біоресурси вилучені та знаходяться на тимчасовому зберіганні у рибоохоронному патрулі.
28 січня 2021 року до Рівненського рибоохоронного патруля надійшло повідомлення про те, що на р. Стубла, поблизу смт. Клевань Рівненського району здійснюється незаконний вилов риби. Рибпатрульні спільно з патрульною поліцією затримали двох громадян, які здійснювали незаконний вилов водних біоресурсів забороненим знаряддям лову «парашут». Громадяни не встигли завдати шкоди рибному господарству.

У всіх випадках, на осіб складено адміністративні протоколи за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Матеріали справи направлено до суду для притягнення порушників до відповідальності.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись природоохоронного законодавства. У разі виявлення порушення – прохання терміново повідомляти за номерами телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540 53 90.

Довідкова інформація

З першого листопада 2020 року на водоймах Рівненщини розпочалася осінньо-зимова заборона на лов водних біоресурсів у зимувальних ямах, що триватиме до початку весняно - літньої заборони на період нересту риби 2021 року.

Також з метою охорони та збереження популяцій раків на водних об’єктах Рівненської області з 1 грудня 2020 року по 31 березня 2021 року триватиме заборона на їх вилов.