Привільненська громада демонтувала пам’ятник, що був символом комуністичного тоталітарного режиму

8 червня Привільненською громадою були проведені роботи з демонтажу «Пам’ятнику чекістам і радпартактиву», що знаходився в районі «Луцького перехрестя» поблизу с.Панталія. За таке рішення одноголосно проголосували депутати громади 31 травня 2022 року.

Сільською радою завершено довгий 12-річний шлях, котрий супроводжувався текою документів, звернень до депутата Верховної Ради України, обласної та районної рад з метою вилучення з державного реєстру пам’ятки місцевого значення та його демонтажу успішно завершились у 2022 році. Не місце в нашій Україні пам’яткам, присвяченим в тому числі катам, причетним до розстрілів в’язнів Дубенської в’язниці в червні 1941 року.

З історичних документів 22-23 червня 1941 року розпочалися масові розстріли політичних в’язнів спочатку в західноукраїнських тюрмах НКВС, а згодом в інших регіонах України. Протягом двох тижнів радянська влада, відступаючи перед нацистами, знищила близько 22 тисяч людей, яких переслідувала переважно за політичні переконання.

«Масові розстріли органами НКВС та НКДБ політичних в’язнів у Дубенській в’язниці №2 протягом 24-25 червня 1941 року, відповідно до радянських документів призначалося до страти 320 політичних в’язнів. Протягом цих днів у Дубенській в’язниці було вбито і поранено понад 230 в’язнів. За німецькими документами та свідченнями було страчено понад 400 в’язнів, як по пролітних так і по інших статтях. Згідно публікаціями у липні 1941-го у бельгійській пресі та «Краківських вістях» у Дубенській в’язниці 32 було вбито 527 осіб…» - Вікіпедія.

Привільненська територіальна громада