Примусова праця учнів і студентів є неприпустимою, – омбудсмен

У школах і вишах діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися на робочий ресурс учителя, директора, міста або селища.

Про це йдеться у роз’яснювальній статті, підготовленій Службою освітнього омбудсмена.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, залучення здобувачів освіти під час навчання до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням уряду.

«Це не означає, що діти не можуть добровільно допомогти посадити квіти в улюбленому дворі чи прибирати певну ділянку парку. Тільки відбуватися це має в позаурочний час. Тому варто розрізняти примусову працю і добровільне волонтерство, – підкреслив освітній омбудсмен. – Але особи від 14 до 18 років можуть бути волонтерами лише за згодою батьків або піклувальників».

Щодо залучення до офіційної праці, то прийняття на роботу допускається з 16 (в окремих випадках з 15) років.

«Але законна праця неповнолітніх і волонтерська діяльність має здійснюватися у позаурочний час!» – підкреслив Сергій Горбачов.

Також він нагадав, що відповідно до нового Санітарного регламенту, заборонено навіть прибирання учнями школи.

«Новий регламент не дозволяє такі прибирання, а лише створює правило, що учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою сміття. Також учням 5-11 класів дозволяється поливати рослини та робити вологе прибирання без миючих і дезінфікуючих засобів поверхонь навчальних приміщень (крім вікон та підлоги)», – наголосив омбудсмен.

Окрім того, освітній омбудсмен поінформував, що експлуатація дитини шляхом використання її праці карається арештом до шести місяців або обмеженням волі до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Ті самі дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров’я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, караються позбавленням волі від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років», – наголосив Сергій Горбачов.

Таким чином, долучення до примусової участі в акціях щодо прибирання чи іншої роботи є незаконним і офіційно карається законом.