Православні церковні свята в серпні

За війною ми не помітили, як промайнула весна, а тепер добігає кінця і літо. Останній його місяць, серпень, зазвичай щедрий на врожаї та улюблені свята, які нагадують нам про важливі події з життя святих, Спасителя та Його Матері – тож нагадаємо коротко, що і коли відзначатимемо у серпні. 

2 серпня вшановуватимемо пам'ять святого пророка Іллі, який ще за 900 років до Різдва Ісуса Христа проповідував прихід Месії на землю.

4 серпня згадуватимемо рівноапостольну Марію Магдалину – жінку, яка була серед перших, хто звістив ученикам Христа про Його Воскресіння. 

6 серпня – святих Бориса і Гліба, синів рівноапостольного князя Володимира, які зазнали мученицької смерті не через боротьбу за владу, а за відмову брати участь у ній. Вони є втіленням подвигу самозречення заради миру і братолюбства. 

7 серпня – Успіння праведної Анни, матері Пресвятої Богородиці. 

9 серпня – великомученика і цілителя Пантелеймона, який був талановитим та безкорисливим лікарем, що поніс мученицьку смерть за правдиву віру в Бога.

14 серпня відзначаємо одразу кілька важливих свят. По-перше, Винесення чесних древ животворчого Христа Господнього. По-друге, День пам'яті сімох мучеників Маккавеєвих, матері їхньої Соломонії та учителя їхнього Єлеазара, які постраждали за істинну віру ще в II столітті до Різдва Христового. По-третє, розпочинається Успенський піст, єдиний піст у церковному році, присвячений Діві Марії. 

19 серпня – Преображення Господнє. 

28 серпня – велике дванадесяте свято Успіння Пресвятої Богородиці. Це день завершення земного життя Пречистої Діви Марії, Богоматері, після якого Вона возз’єдналася зі Своїм Сином на Небесах, і звідти опікується людством та заступається за нас перед Господом. 

29 серпня – перенесення з Едеси до Константинополя нерукотворного образа Господа Ісуса Христа. Цим святом ми згадуємо подію 944 року, коли з великими почестями був перенесений Нерукотворний Образ Ісуса Христа – перша в історії ікона нашого Спасителя, створена не майстрами живопису, а Ним Самим через дотик Його обличчя до полотняної тканини.

Дай, Боже, відзначити нам всі ці свята живими і здоровими!

Рівненська єпархія Православної Церкви України