Поведінкова економіка: плюси і мінуси емоційного аналізу покупок

Поведінкова економіка: на що ми спираємося, коли робимо покупку

В середині 20-го століття психолог Даніель Канеман винайшов новий напрямок економіки. Він стосується впливу нашої психіки та емоцій на економічну поведінку.

Що таке поведінкова економіка? Так назвали одну з сучасних галузей вивчення економічної науки.

Як видно з назви, вона стосується впливу людської психіки на наші фінансові рішення. Чи завжди ми витрачаємо гроші на те, на що оптимально? Чи завжди обираємо з двох варіантів якісніший? Чому автомати ігрові приносять нам більше задоволення, ніж покупка потрібної в господарстві сковорідки? На все це відповідає вивчення поведінкової економіки.

Історія нової науки

Першим дослідником нової галузі став нобелевский лауреат, психолог Даніель Канеман. Його імя може бути вам вже знайоме за книгою про швидке та повільне мислення. Разом зі своїм другом, Амосом Тверскі, вони сформували та дослідили нову галузь.

Поведінкова економіка вивчає, як наші емоції, соціальні фактори та когнітивні викривлення впливають на те, за що ми платимо гроші. До її появи вважалося, що головними факторами при виборі покупки була якість, справедливість, раціональність і т.д.

Але ж ми, люди, не завжди раціональні. Будь-хто може зі свого досвіду розказати про спонтанні покупки. Похід до супермаркету голодним перетворюється на повну корзину добра, яке згине у холодильнику. А спогад з дитинства може вилитися у величезну трату на речі, що не мають практичного застосунку.

Плюси та мінуси поведінкової економіки

Зміна ставлення до економічної науки принесла набагато ґрунтовне розуміння людської поведінки.  

Класичний приклад - відомий вираз, що люди купують не товар, а емоції. А отже, ціль виробника, продавця - дати покупцеві відчуття, яке він захоче забрати з собою. Гарне ставлення, приємна упаковка, естетичний вигляд - все це відноситься сюди. Так само, до досягнень поведінкової економіки (для продавців) можна віднести:

  • те, що на полицях на рівня очей стоїть товар, який треба продати першим;
  • аромат свіжовипеченого хліба у супермаркетах, що активізує відчуття голоду;
  • свято споживання, яке сьогодні оточує кожне свято;
  • масове виробництво товарів за кожним новоявленим трендом.

Мінуси цього напрямку відчувають в основному покупці. Адже саме ними тепер маніпулюють ще вправніше, розказуючи про можливість зекономити на тому, що й так не було потрібно. Або “впарюють” неякісний товар, давлячи на економічну складову.