Послом у Перу призначили уродженця Рівненщини

23 грудня президент Зеленський призначив надзвичайним і повноважним послом України у Перу (держава Південної Америки) вихідця з Рівненщини Юрія Полюховича.

За інформацією «Радіо ТРЕК».

Втім, ця подія не стала такою скандальною, як призначення послом України у Болгарії Олесі Ілащук. Тому минула практично не поміченою.

Адже Полюхович, на відміну від Ілащук - не сексолог, з досвідом державної роботи в уряді, а також наукової - в США та Мексиці. 

Хто ж він такий?
Юрій Полюхович - уродженець Костополя, вчений-історик, дослідник стародавньої цивілізації мая. 

 У 2014—2016 роках був науковим співробітником (постдокторантура) Університету штату Каліфорнія в Чіко  в США. Працював у Національному інституті антропології та історії у Мексиці.

Паралельно з цим був радником міністра освіти і науки України на громадських засадах.

У 2019 році став першим заступником міністра освіти і науки України (при Ганні Новосад). І у 2020 році 2 тижні виконував обов'язки міністра.

Посол з Рівненщини здійснив десятки експедицій в Мексику, Гватемалу, Беліз, Гондурас. Має вищу освіту після закінчення Києво-Могилянської академії.

Володіє вільно трьома мовами: іспанською, англійською та ієрогліфічною мовою писемності мая - чольті. Переклав сотні текстів мая українською мовою. І у 19 років розшифрував один з ієрогліфів мая, який не могли розшифрувати інші вчені.