Понад рік у погребі та без світла: рівненських енергетиків зустрічають на Херсонщині як рятівників

З чергової вахти з Бериславщини, що в Херсонській області повернулися 23 працівники ПрАТ «Рівнеобленерго». Зокрема, майстер з ремонту устаткування Млинівської дільниці Олександр Приступа, який вже тричі виїздив на відновлення понівечених електромереж південного краю.

Застав зимові вітри, весняні зливи та спеку. У травні у с. Новополтавка, де його бригада відновлювала мережу 10 кВ температура повітря сягала 34 градусів. Тож працювати енергетикам за таких умов надзвичайно складно. Не кажучи про постійну мінну небезпеку.

Олександр розповідає, що головне правило наших рятівників електромереж – добре дивитися під ноги. Бо хоч проведення відновлювальних робіт відбувається виключно після роботи саперів, від неприємних несподіванок у вигляді мін-«пелюсток», які залишив по собі ворог, краще перестрахуватися. Інша специфіка – звуки вибухів, бойових дій, - майстер розповів, що до цього наші хлопці вже звикли.

Щодо роботи, головна відмінність від Рівненщини саме у Новополтавці – піщані кам’янисті ґрунти, що подовжує час роботи бура і встановлення нових опор. Адже реанімувати пошкоджені під час боїв наявні електроопори практично не вдається. Млинівчанин ділиться: «Під час одного з оглядів мереж на ділянці з 26 опор – лише 5 були цілі. Решта потребували заміни».

Лише у травні його бригада відновила електропостачання у селах Новополтавка, де паралельно в мережах 0,4 кВ працювала бригада ПрАТ «Рівнеобленерго» у складі працівників Дубенської та Корецької дільниць, Зелений Гай. Крім того, спільно з колегами з Прикарпаттяобленерго повертали світло людям у с. Давидів Брід.

Щодня після тяжкої та небезпечної роботи у їхній тимчасовій домівці наших енергетиків зустрічала господиня обійстя Галина Дмитрівна. Жінка ставилася до працівників з Рівненщини як до рідних. Адже з лютого 2022 року в її селі не було світла, понад рік через обстріли щоночі вона спускалася до погребу. Частина її господарства зазнала руйнувань – наші хлопці допомогли жінці відремонтувати пошкоджені будівлі.

Тож Галина Дмитрівна не шкодувала сил для того аби підтримати наших енергетиків, приготувати хлопцям щось смачненьке. Наші хлопці залишили її дім та й усе село зі світлом - аби після короткого перепочинку удома вкотре вирушити на Херсонщину.

Нагадаємо, працівники Рівнеобленерго відновлюють електромережі на деокупованій території з жовтня минулого року, їхні роботи дозволили повернути електропостачання до понад 40 населених пунктів Херсонської області.

За матеріалами Рівнеобленерго