Показали фото понищеного Тараканівського форту після Першої світової

Gazeta.ua зібрала фото Тараканівського форту у Рівненській області.

Він розташований біля Дубно. Форт почали будувати після окупації Волині Російською імперією. Будівля мала захищати залізницю Львів - Київ.

Збудувати форт запропонував військовий інженер-фортифікатор генерал-ад'ютант Едуард Тотлебен. 1885 року імператор Олександр III видав наказ розпочати будівництво.

Будівництвом керував полковник Павло Борисов. Він пізніше став першим керівником укріплення. 1890 року під час військових маневрів форт оглянули члени царської родини.

При модернізації фортеці 1896 року використовували новітній на той час бетон.

На початку ХХ ст. у Російській імперії почалася військова реформа. Старі фортеці визнали непридатними в умовах сучасної війни. Тараканівський форт визнали таким, але не зруйнували.

На початку Першої світової війни, у червні 1915 року частини південно-західного російського фронту відійшли з форту після короткого бою. Росіяни пдірвали кофри в рові, бункери на бойових позиціях та частину безпечних казематів. Влітку 1916 року під час Брусиловського прориву російські частини вибили з цих укріплень австрійських військових.

Під час Польсько-радянської війни, війська більшовицького генерала Семена Будьонного не змогли вибити поляків з форту. Маршал Віктор Матчинський зміг вдало вирватися з укріплення.