Олег Червонюк: «Чиновницьке свавілля штовхає до безробіття»

 Адже за відродження забутого і розтерзаного підприємства, що за радянських часів належало до провідних текстильних виробництв не лише України, взявся власник в особі Олега Червонюка – людини енергійної, знаючої і зацікавленої у розвитку економіки області. Та, як мовиться, недовго пісенька співалася. Все частіше власник і колектив відроджуваного підприємства почали відчувати на собі прес чиновників-бюрократів і просто недоброзичливців, які своїми всілякими діями заходилися вставляти палиці в колеса льонокомбінатівцям, а відтак спихати молоде підприємство у прірву, до зупинки і закриття.

Ось і днями трудовий колектив Рівненського льонокомбінату та його однойменний «Громадський рух» змушені були звернутися до всіх рівнян, підприємців, чий бізнес таким самим чином нищиться через свавілля і безкарність посадовців, до громадських організацій і політичних партій, які на останніх виборах обіцяли захищати інтереси людей, приєднатися до акції протесту і прийти на центральний майдан обласного центру, аби сказати «Годі!».

 Які ж конкретні підстави з’явилися у льонокомбінатівців для такого рішучого кроку? Олег Червонюк на зустрічі із журналістами, зокрема, констатував, що  посадовці Рівненської митниці систематично затримують митне оформлення вантажів, висувають, як на його погляд, незаконні вимоги, протиправно змінюють коди товарів та коригують митну вартість у бік завищення. А це призводить до гальмування розширення виробництва, перешкоджає створенню нових робочих місць, спонукає підприємство працювати на збиток. І таке діється, за його словами, впродовж тривалого часу. Працювати в таких умовах, наголосив власник Рівненського льонокомбінату, далі неможливо. Тому підприємство може зупинитися, і  майже  300 його працівників залишаться без роботи. Невже цього добиваються «доброзичливці»?

 Ось, наприклад, 1 серпня цього року під час  митного оформлення ворсувальної машини підприємство отримало претензію про відсутність під декларацію підтверджуючих документів про комплектність цієї машини, попри те, що вся інформація була. Тож довелося підприємству знову подавати до митниці декларацію. І лише після цілого дня митарств митники надали картку відмови в оформленні товару з вимогою задекларувати ворсувальну машину окремо по запчастинах. І тоді колектив вийшов на страйк, після якого митники «дали задній хід». Тож правда взяла гору. Але ж підприємство зазнало фінансових збитків.

 Наводять льонокомбінатівці  й інші приклади «доброзичливості» з боку Рівненської митниці, зокрема щодо систематичної затримки внесення декларацій до Автоматизованої системи митного оформлення, незаконних вимог під час митного оформлення речовин для текстильної промисловості, протиправного коригування митної вартості. Конкретніше? Будь ласка. 5 квітня цього року з метою митного оформлення засобу для відбілювання трикотажних виробів підприємство, яке офіційно йменується ТОВ «Т-Стиль», подало до Рівненської митниці декларацію, в якій зазначило код ввезеного товару згідно з вимогами. Однак рішенням митниці було змінено код на цей товар. Вийшло, що завозиться не текстильно-допоміжні речовини, а поверхнево-активні засоби. Щоправда, у вересні це рішення було скасоване Хмельницьким окружним адміністративним судом і стягнуто збитки, завдані підприємству...

 - Замість того, щоб працювати, розвивати підприємство, створювати для краян нові робочі місця, треба, виходить, постійно займатися позовами до суду, - з гіркотою розмірковує Олег Червонюк. – Це відбирає і фізичні, і моральні сили. Так тривати не може. Або наших митників поставлять на місце, або підприємство, яке запускали не один рік, доведеться закрити. Хто від цього програє? Зрозуміло, що українська економіка, про яку так часто люблять піклуватися (на словах)  у чиновницьких кабінетах і в політичних партіях.

 А мені пригадалася  приповідка одного «щирого»: «Якщо у сусіда хлів згорів, нехай згорить і хата». Власне, хто стане (і чи взагалі стане) на захист рівненських текстильників цього разу, побачимо найближчим часом. Наперед лише скажу, що на акцію протесту льонокомбінатівці запрошують і комуністів, яким поки що належить «митна квота». Невже вони знехтують захистом інтересів трудящих, які так декларували перед виборами?

• Назар Тарасюк