Невже слуга?

На Рівненщині вже у вівторок порахували сто відсотків протоколів з виборчих дільниць. Отже, у виборах 31 березня взяли участь трохи більше півмільйона виборців, а точніше  - 552 тисячі 40 жителів області (65 відсотків виборців), 24 відсотки з яких  проголосували за Володимира Зеленського.

За лідера першого туру рівняни віддали 132 586 голосів. За чинного президента Петра Порошенка – 123 225 (22,3 відсотка).

На третьому місці на Рівненщині – Юлія Тимошенко – 16 відсотків (88 141 голос), на четвертому – Олег Ляшко (9,9 відсотка). П’ятірку фаворитів рівнян закрив Анатолій Гриценко – 7,7 відсотка.

Трохи голосів на Рівненщині також набрали Ігор Смешко (5,7%), Юрій Бойко (4,4%), Руслан Кошулинський (2,8%), Олександр Шевченко (1,1%) Олександр Вілкул (1%), Юрій Тимошенко (0,8%) та Валентин Наливайченко (0,5%). А лідером з мізеру голосів став екс-глава ДФС Роман Насіров (69 голосів).

Володимир Зеленський переміг у чотирьох округах з п’яти на Рівненщині. Найвища підтримка у нього – у 156-му окрузі (Сарненський, Березнівський та Костопільський райони).

Петро Порошенко отримав більшість у 154-му окрузі (південні райони області), де набрав 23,4% виборців проти 20,9% у Володимира Зеленського.

Більшість експертів одностайні в тому, що Петру Порошенку так і не вдасться подолати величезне відставання від Володимира Зеленського, яке виникло за результатами голосування у першому турі. Цей розрив може або зрости, або ж зменшитися, але точно не на користь чинного Гаранта. У нинішнього Гаранта, судячи з результатів першого туру, дуже примарні шанси, бо жоден кандидат з першої п’ятірки навіть на словах не готовий поділитися з Порошенком голосами.

Чи варто рвати волося на голові і кричати, що все пропало, тим більше - робити різкі заяви про невизнання виборів. Думаю, що ні. У команду Зеленського прийдуть люди зовсім не з Марсу, а ті, що вже десь, колись і якось були в політиці, отож не треба лякатися, що країною керуватимуть люди без досвіду. Треба поважати вибір народу, навіть якщо народ «не такий». Нам треба пройти і через це.

Найбільший шок у першому турі безумовно отримала Юлія Тимошенко. Для неї, можливо, це вже останній безуспішний похід у Президенти. Витрачено величезну кількість коштів, сил, нервів, вона навіть не сумнівалася, що буде в другому турі, але доля розпорядилася інакше. Вона ще обов’язково спробує взяти реванш на парламентських виборах, але є великі сумніви, що їй це вдасться. У великій політиці успішно засвітився Ігор Смєшко і варто сподіватися, що на парламентських виборах він свій результат ще покращить, і ці голоси будуть відібрані саме в Юлії.

Стара колода карт, хочемо ми того чи ні, поступово відходить у відбій. Думаю, що не варто за цим шкодувати, бо вона мала шанси змінити країну, але через постійні чвари і з'ясовування стосунків не змогла цим шансом скористатися. То ж може спробуємо змінити підходи і будемо жартувати, а не сваритися. Може хоча б із цього щось та й вийде. Тож зачекаємо результатів другого туру президентських виборів, який відбудеться 21 квітня.

Тим часом, як подейкують, з Рівненської ОДА дехто вже почав виносити свої валізи…

-- Василь Бурченя