Нелегально видобутий бурштин здають у банки

 

До того ж, як стверджує очільник управління Нацполіції в області Сергій Максимов, рівненська поліція бурштин у своєму приміщенні більше не зберігає. Каміння, вилучене у бурштинокопачів, поліцейські здають на зберігання у… комерційні банки. Задля цього з ними  уклали й відповідні угоди. Робиться це, за словами головного полісмена краю, аби не було претензій, що хтось щось замінив чи вкрав «сонячний доказ». Так, після проведення експертизи каміння одразу направляється у фінустанови. Таким чином у банківських сховищах опинилось майже 800 кілограм «речдоків».  Ще понад дві з половиною тонни «скандального» бурштину, вилученого з автомобіля на вулиці Студентській у Рівному, МВС забрало на зберігання у державне сховище в столиці. Загалом, як зазначають у Нацполіції, з початку року на Рівненщині вилучили майже три з половиною тонни бурштину.

За словами Сергія Максимова, вилученням сонячного каменю правоохоронці не обмежуються. Так, цьогоріч у бурштинокопачів конфіскували майже півтори сотні мотопомп та 36 транспортних засобів. Нині до рішення суду цей «конфіскат» зберігається у райвідділах поліції.

З початку року до полісменів надійшло майже дві тисячі заяв, що стосуються нелегального видобутку бурштину. Правоохоронці відкрили майже п’ять сотень кримінальних проваджень та затримали чи не три сотні осіб, причетних до незаконного видобутку. Тим часом до суду скерували вже 80 справ.

• Анатолій Андрієвський