Не запросите – не прийдуть!

Представники ПАТ “Рівнегаз” відтепер перевірятимуть справність газового обладнання лише в тих помешканнях, куди їх запросять.

Кажуть, що непроханий гість – гірше ворога. А якщо цей гість – газовик, який прийшов перевірити справність обладнання газової мережі, лічильника, плити? На жаль, як свідчить практика, цих фахівців теж часто з різних міркувань не пускали до своїх осель споживачі природного газу.
– Цьогоріч обов’язковість планового огляду газового обладнання скасовано Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Тепер, якщо ви, переймаючись власною безпекою, захочете, щоб фахівець оглянув газові прилади у вашому помешканні, потрібно укласти договір, - стверджує технічний директор ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа. За його словами, змінився сам підхід до обстеження. Якщо раніше газовики ходили, стукали у двері – і їм не завжди відчиняли, то тепер вони навідуватимуться на запрошення самих власників будинків.
– Справа в тому, що в липні минулого року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України своїм наказом відмінило положення №35 від 1997 року, яке зобов’язувало розподільчі компанії робити планові технічні обстеження. Через те із 1 січня 2019 року «Рівнегаз» робитиме це за умови, якщо власник житла підписав із підприємством договір про планове технічне обслуговування газового обладнання на платній основі. Згідно з чинним законодавством відповідальність за утримання в технічно справному стані та за безпечну експлуатацію покладається виключно на власника. Якщо це багатоквартирний житловий будинок, то на ОСББ, якщо ОСББ не створено, то ЖКП. Також у його обов’язки входить укласти договори на обстеження димових і вентиляційних каналів. Це роботи підвищеної безпеки, і вони проводяться на основі дозволів, які видає Територіальне відділення Держпраці, – каже пан Ганжа.
У той же час ПАТ «Рівнегаз» не відмовляється проводити обстеження газового обладнання в помешканнях рівнян, якщо виникають якісь проблеми. Це стосується і тих випадків, коли в помешканнях живуть одинокі люди похилого віку, які навряд чи зможуть відчути якусь небезпеку під час експлуатації газового обладнання. Треба телефонувати на гарячу лінію і робити заявку. Майстер у зручний час прийде і відремонтує газове обладнання, обстежить і дасть кваліфіковану відповідь на всі запитання.
Яка ж усе таки буде ціна, якщо підписати договір? Для кожного будинку, як стверджує пан Ганжа, сума індивідуальна і залежить від протяжності внутрішньобудинкових газових мереж. Орієнтовно вартість у помешканні, де лише одна газова плита – 150 грн. у рік, якщо квартира з плиткою і колонкою – 300 грн. в рік, якщо індивідуальний житловий будинок –  480 гривень.
Водночас у ПАТ «Рівнегаз» цілодобово працює аварійно-диспетчерська служба. За номером 104 можна зателефонувати в будь який час доби – і до вас безоплатно приїдуть спеціалісти. Витік газу ліквідовується безкоштовно.
– Скільки договорів вже уклали?
– Договірну роботу ми почали проводити з вересня минулого року. Станом на початок січня 2019 року із 2550 багатоквартирних житлових будинків у Рівненській області договори уклали лише 11. Ще раз наголошую, що вся відповідальність щодо укладання договорів лягає на власників житлових будинків. Ми направляємо листи до всіх голів ОСББ із проханням укласти договори.
– Ще одне актуальне для пересічних споживачів питання: чому в платіжках з’явився коефіцієнт приведення до стандартних умов, якого раніше не було, причому він кожного місяця різний? А в НКРЕ, куди звертаються рівняни, взагалі кажуть, що ці рахунки незаконні і що це вигадка місцевої газорозподільчої компанії. Мовляв, є лічильник, є ціна за куб газу, а все інше просто не треба брати до уваги.
– Коефіцієнти нараховуються у відповідності до температури, тобто коли газ нижчої температури, ніж 20 градусів за Цельсієм, то треба їх застосовувати. Згідно з ГОСТом, газ природній, стандартні умови 20 градусів за Цельсієм, в кодексі передбачені коефіцієнти для того, щоб їх застосовувати, коли газ нижчої температури. Коментувати правильно це чи ні – не в моїй компетенції. Я, у свою чергу, ще раз наголошу, що планові технічні обстеження ніхто не відміняв, вони просто набули певних змін, тепер між власниками будинків і «Рівнегазом» має бути укладено договір, відповідно до якого на платній основі проводитимуться планові технічні обстеження. Якщо ж квартиронаймач хоче заключити договір у той час, як ОСББ поки що з цим зволікає, то ми це також готові зробити.
У випадку ж несправності газового обладнання чи потреби його заміни звертайтеся за номером 0362461104.

• Василь Бурченя