Названо 5 протипоказань до вакцинації від коронавірусу

Головними протипоказаннями до вакцинації від коронавірусу є гострі-респіраторні захворювання (ГРЗ), позитивний тест на COVID-19, "постковідний" стан, наявність антитіл IgM/IgG і важкі захворювання.

Про це розповіла професорка американської Школи системної біології університету Джорджа Мейсона Анча Баранова в інтерв'ю "Ленте.ру". Експертка пояснила, чому щеплення від коронавірусу небажано робити у разі наявності антитіл IgM у крові.

"Якщо ви, припустимо, здали кров на антитіла і в ній знайшли імуноглобуліни M, це говорить про те, що у вас продовжує формуватися імунна відповідь. Тобто організм перебуває в контакті з вірусом, навіть якщо ваш ПЛР-тест негативний. Можливо, вірус "сховався", сидить у кишечнику або десь ще. Цей стан називається персистенція", – сказала біологиня.

"Постковідним" станом Баранова назвала наявність в організмі тільки антитіл IgG, без IgM.

"У багатьох воно не пов'язане ні з якими побічними ефектами стосовно тривалого ковіду. Але за наявності IgG сенсу вакцинуватися немає. Краще поступитися своєю чергою на вакцину комусь іншому", – додала експертка.

Протипоказаннями біологиня назвала і наявність таких хвороб, як імуносупресія або розсіяний склероз. За її словами, пацієнтів із такими захворюваннями перед вакцинацією відправляють на консультацію до лікарів, "а ті кажуть, що теж не знають. Ніхто не хоче на себе брати за це відповідальність".