На Рівненській АЕС вдосконалюють безпечну експлуатацію силових маслонаповнених трансформаторів та реакторів


Нещодавно на ВРП-750 кВ Рівненської АЕС було проведено пуско-налагоджувальні роботи із впровадження системи захисту від вибуху та пожежі шунтуючого реактора типу РОМ-110000/750 (2РШ-ЗУ ф.А) виробництва «SERGI Transformer Protector» (Франція).

Система «SERGI Transformer Protector» рекомендована стандартами міжнародної некомерційної організації із забезпечення пожежної, електричної безпеки NFPA (Національної Асоціації Пожежної Безпеки) та слугує для безпечної експлуатації силового маслонаповненого трансформаторного обладнання.

Монтаж обладнання на шунтуючому реакторі 2РШ-ЗУ ф.А здійснювали фахівці ТОВ "Київська енергетична будівельна компанія". Для проведення пуско-налагоджувальних робіт на проммайданчик електростанції прибув представник компанії-виробника Жиль Бемба.

Як зазначив пан Жиль, у випадку короткого замикання в шунтуючому реакторі система «SERGI Transformer Protector» спрацьовує за декілька мілісекунд, забезпечує скидання тиску в баку й тим самим, унеможливлює вибух та руйнування обладнання.
SERGI Transformer Protector» є пасивною механічною системою, яка активується лише при виникненні надлишкового тиску в баку шунтуючого реактора під час короткого замикання. Також при створенні певних умов, передбачених алгоритмом цієї системи, може здійснювати подачу в бак шунтуючого реактора інертного газу (азоту) для витіснення в безпечну зону всіх вибухонебезпечних газів та запобігання виникнення пожежі на обладнанні» – прокоментував заступник начальника електричного цеху РАЕС з ремонту Володимир Герчанівський.

До слова, у межах реалізації заходів КзПБ аналогічними системами впродовж 2022-2023 років мають бути оснащенні всі блочні трансформатори енергоблоків РАЕС. Безпека для Рівненської АЕС завжди є пріоритетним питанням і встановлення додаткових систем захисту це ще одна можливість забезпечити надійність роботи енергоблоків.

Пресслужба РАЕС