На Рівненщині завершено досудове розслідування щодо 5 членів злочинного угруповання

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури завершено досудове розслідування та до Рівненського міського суду скеровано обвинувальний акт щодо 5 членів злочинного угруповання. Їм інкримінують шахрайство в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою, підроблення паспортів та їх використання, а також зберігання зброї без відповідних дозволів та встановлення і поширення злочинного впливу в слідчому ізоляторі (ч. 2, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 190,  ч. 3 ст. 28, ч. 3 ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 255-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що двоє уродженців Житомирщини, будучи ув’язненими в ДУ «Рівненський СІ», використовуючи свій статус та вплив у злочинному світі, організували та очолили злочинне угруповання, до якого залучили у якості виконавців трьох своїх земляків, раніше судимих за вчинення злочинів проти власності.

Через одну з платформ онлайн-оголошень вони замовляли великі партії побутової техніки, одягу або іншого товару, але, ніби-то, аби не переплачувати відсотки за накладений платіж просили занижувати вартість посилки і відправляти її на довірену приватну особу. Отримавши від відправників номери накладних із зазначенням прізвища ім’я та по батькові отримувачів -зловмисники передавали вказані дані виконавцям. А вже ті,  за підробленими паспортами громадян України отримували товар, оплативши лише вартість його доставки.

Гроші, отримані від реалізації майна, акумулювались одним з організаторів схеми, розподілялись між всіма учасниками угруповання та представниками злочинного світу, а також скеровувались на підтримання кримінальних традицій.

В ході проведення обшуків у фігурантів провадження вилучено велику кількість мобільних телефонів з картками операторів мобільного зв'язку, банківські картки, мотоцикл, а також зброю, без відповідних дозволів на її зберігання, побутову та оргтехніку, квадрокоптери, великі партії нового одягу та блокноти з чорновими записами.

Правоохоронці задокументували 6 епізодів заволодіння чужим майном шляхом обману, вчинених членами організованої групи, в результаті яких потерпілим завдано збитків на загальну суму близько 1 млн 200 тис. грн. Завдяки вжитим правоохоронними органами в ході досудового слідства заходам потерпілим повернуто їх майно на суму близько 600 тис. грн. 

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУ НП в Рівненській області за оперативного супроводу УСР в Рівненській області ДСР НП України.

Санкція статтей передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 9 до 15 років, з конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ч.1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Рівненська обласна прокуратура