На Рівненщині закінчується сезон заготівлі чорниць

На Рівненщині закінчується сезон заготівлі чорниць. За його результатами, бюджети місцевих громад поповнилися на майже 2,4 млн грн.

Цьогоріч із заявками на заготівлю чорниці в об’ємі майже 2000 тонн в обласне управління лісового та мисливського господарства звернулися понад 200 підприємців.

Найбільше чорниць заготовити у держлісфонді Рокитнівського, Висоцького, Сарненського лісгоспів.

Нагадуємо, що збір, заготівля (в тому числі купівля у населення) дикорослих плодів, ягід, лікарських рослин та іншого, або продуктів їх переробки для потреб комерційної та виробничої діяльності проводиться в порядку спеціального використання на основі лімітів, затверджених органом виконавчої влади, та дозволів (лісових квитків), виданих постійними лісокористувачами.

Рівненська обласна рада рішенням «Про погодження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань, заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2022-2023 рр.» погодила ліміти на заготівлю чорниці в об’ємі 4395 тонн.

Для громадян, які заготовляють лікарські рослини, гриби, ягоди, горіхів тощо для власних потреб, жодних дозволів чи лісових квитків не потрібно. Оскільки відповідно до нормативних документів «збір громадянами дикорослих трав’яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів та інших плодів для власного споживання у лісах державної та комунальної власності, належить до загального використання лісових ресурсів і провадиться безкоштовно в межах встановлених максимальних норм безоплатного збору лісових ресурсів».

В окремих громадах у північній частині Рівненської області діє заборона на збір громадянами дикорослих трав’яних рослин, квітів, грибів, ягід, горіхів.

Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства