На Рівненщині третій рік поспіль спостерігається нашестя гусені американського білого метелика

В Олександрійській громаді на Рівненщині спостерігають нашестя гусені американського білого метелика. Її на території колишньої ферми у Кустині зафіксував представник місцевого підприємства. Він показав, як кущі дикого клена та інших порід дерев вкрилися павутиною і почали всихати.

Джерело Рівне.Суспільне.

Сільрада викликала інспектора Держпродспоживслужби, щоб з'ясувати, чи вводити карантин. П'ять років тому цей шкідник для області був нехарактерним, розповіла керівниця управління фітосанітарної безпеки Тетяна Волковська.

Навколо підприємства Івана Попчука у Кустині дерева та кущі обліплені павутиною американського білого метелика. Від шкідника насадження на території колишньої ферми почали всихати.

"Це може закінчитися тим, що у людей поїдять садки і люди залишаться без фруктів. І ці фрукти будуть як завжди дорожчати", – розповідає керівник підсобного господарства Іван Попчук.

Чоловік додає: інформацією ділився у Facebook, а 7 вересня зателефонував до сільської ради.

Гусінь метелика може пошкодити триста видів дерев.

Ще п'ять років тому для Рівненщини шкідник був нехарактерним, – пояснює керівниця управління фітосанітарної безпеки Тетяна Волковська. Він поширився сюди з південних областей України.

"Основним осередком його харчування є клен ясеневидний, такий, як у Кустині. За сприятливих умов одне покоління може з'їсти 10-15-річне дерево, тому загрозу становить чималу", – додає Тетяна Волковська.

Гусінь почала об'їдати дерева на відстані від ферми – поруч з людськими хатами. У громаді таке поширення шкідника фіксують вперше, – розповіла представниця сільради Світлана Михасюк. Кількість пошкоджених дерев ще не підрахували. Сільрада може боротися з гусінню лише на муніципальних землях.

"Зобов'язаний знищувати ці осередки білого метелика власник земельних ділянок, де його виявили – зрізати, спалювати або витоптувати. Є ще такий вид боротьби, як оприскування інсектицидами, але зараз він малоефективний", – каже Світлана Михасюк.

Сільрада звернулася до Держпродспоживслужби і тепер до Кустина має приїхати інспектор. Після цього буде зрозуміло, чи вводитимуть тут карантин. Це дозволить застосувати радикальні заходи – зрізати та спалювати дерева. Але Іван Попчук сумнівається, що землевласники з цим впораються.

"Такий масштаб, як тут охоплений, ми навіть як підприємці – не подужаємо. До цього треба залучати більш суттєві ресурси, екологічні служби", – коментує чоловік.

Держпродспоживслужба може лише виявляти метелика, радити, як його знищувати та це контролювати, – додає Тетяна Волковська. З роками шкідник поширюється областю. І складність у тому, що метелик здатен мігрувати.

Якщо два роки тому метелика, за словами Тетяни Волковської, виявили у колишніх Гощанському та Здолбунівському районах, минулого року – в Сарненському районі на площі у 58 гектарів, то цьогоріч районні держадміністрації запровадили карантинний режим на площі у 96,3 гектара.

Нагадаємо:

  • В Україні американського білого метелика вперше виявили у 1952 році в Закарпатській області. А з 1966 року відбулося поступове поширення його в інші області країни. Півтора десятки років тому в Рівненській області його ще не було.
  • Останні три роки розвиток та розмноження американського білого метелика (Hyphantria cunea) на території Рівненської області спостерігається у двох повних поколіннях.
  • Наприкінці липня у Рівному майже 70% самшиту вразила гусінь метелика вогнівки самшитової. Працівники Тресту обробляли кущі біологічними препаратами, але не всі вони ефективні проти цього виду гусені.