На Рівненщині посилюють діагностику та лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу


В Україні побільшало уразливих категорій до ВІЛ, туберкульозу та гепатиту. Це пов’язано з військовими діями та міграцією населення. Зважаючи на це, у Рівненській області проводять посилену роботу щодо діагностики та лікування небезпечних хвороб.

Про це йшлося під час координаційної ради з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу.

«Сьогодні головне завдання - це активна робота над виявленням ВІЛ/СНІД, туберкульозу та гепатиту серед населення, включаючи внутрішньо переміщених осіб.

Передусім, це стосується лікарів первинки, які мають активніше працювати із уразливими категоріями. До того ж, цьому питанню мають приділили максимум уваги у кожній громаді», - наголосив керівник координаційної ради, перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Так, торік на ВІЛ/СНІД було протестовано майже 21 тисячу жителів Рівненщини, водночас уразливих категорій – меншість. Тим часом, медичну допомогу отримують усі ВІЛ-позитивні, включаючи тих, які прибули з інших областей. Якщо на початку війни на Рівненщині, як і загалом по Україні, були проблеми з запасами антиретровірусної терапії, то наразі заклади області забезпечені препаратами на рік вперед.

Завдяки співпраці усіх служб та обласної влади, у 2022 році на Рівненщині збільшили кількість обстежень на туберкульоз, зазначив головний лікар Рівненського обласного фтизіопульмонологічного центру Федір Аврука. Цьому також сприяла робота медичних бригад у віддалених населених пунктах. Медики першочергово виїжджають на місця, де є локально виявлені випадки туберкульозу. Проводяться обстеження соціальних та медичних груп ризику.

Також, як зазначив директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення ОДА Олег Вівсянник, на Рівненщині збільшили кількість виїздів мобільних медичних груп до місць компактного проживання ВПО. Людям надавали медичні послуги, а також проводили відповідну роз’яснювальну роботу. Таким чином навіть під час війни система медицини Рівненщини змінюється і діагностика стає максимально наближеною до пацієнта.