На Рівненщині чоловік отруївся мухоморами

43- річний житель Вараської громади отруївся мухоморами.

 Щороку в Україні через отруєння грибами гинуть або потрапляють до лікарень сотні людей. В грибний сезон - це закономірне явище. Та хотілося б звернути увагу на отруєння саме мухомором!!!

 Традиція вживання червоних мухоморів добре відома у народів північно-східного та західного Сибіру. На наших землях за давніх часів мухомор використовували тільки для знищення мух, клопів та інших комах. Звідси і пішла назва Мухомор.

У ХХІ столітті люди вдаються до альтернативних методів лікування серйозних захворювань, вживаючи мухомори в сирому вигляді. Людина свідомо їсть отруйний гриб з метою лікування - це просто казуїстика якась. Шокує також тенденція серед підлітків їсти мухомор «на спір» або для відео в Tik-tok. Або ж вживають ці гриби для отримання галюциногенного ефекту.

 Отруйні речовини, що містяться в мухоморі – мускарин, мікоатропін, мушача отрута вражають печінку, нирки, центральну нервову систему, викликаючи ряд серйозних симптомів, а у важких випадках незворотні процеси в організмі. Летальні наслідки трапляються у 2-3% випадків, настають через 6-12 годин при великих кількостях з’їденого гриба. Деякі види мухомора призводять до отруєння, симптоми якого проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти.

 Закликаємо не експериментуйте з власним здоров’ям. Бережіть себе!

Вараський районний відділ ДУ "Рівненський ОЦКПХ МОЗ"