На Рівненщині через спеку і вирубку лісів будинки людей атакують шершні

Шершні почали селитися на людських обійстях, в церквах і навіть у багатоповерхівках. Лише на Рівненщині до рятувальників надходять десятки повідомлень із проханням забрати кудись небезпечних комах. А остерігатися шершнів і справді варто, так кажуть медики. Бо укуси можуть стати  для людини навіть смертельними.

Джерело ТСН.

У спеціальному захисному костюмі рятувальник Богдан прямує до гнізда шершнів. Комахи оселилися на подвір’ї пані Надії. На боротьбу з ними вирушили, коли стемніло. «Комахи дезорієнтовані. Так простіше працювати з ними», - переконує Богдан.

Спершу забризкують шпаківню отрутою, яка на відкритій місцевості швидко розвіюючись хіба їх пригнітить, кажуть. Потому комах закривають ганчіркою, щоб не вилетіли. Бо якщо десь проберуться і жалитимуть рятувальника – це загроза його життю. Пані Надія хвилюється. «Сім штук і людина не витримує», - каже жінка.

В якийсь момент у трухлявій шпаківні деякі шершні знаходять щілину.  Богдан бігом ховає шпаківню з сімейством комах у мішок. І хоч деякі ще літають - рятувальники заспокоюють пані Надію. «Вони полетять за деякий час, бо ми матку забрали, а вони без неї жити не будуть», - переконує спеціаліст

Це жінку тішить, адже звернулася за допомогою, бо напередодні комахи ужалили її зятя.

Напад шершнів, ос, бджіл може дійсно стати фатальним, кажуть медики. Особливо, коли жалять алергіків. Або десь в обличчя, губи чи язик.  «Йде алергічна реакція швидкого типу, або анафілактичний шок», - розповідає медик.

Коли вжалили до прикладу у руку радять промити укус водою з милом, обробити антисептиком, прикласти щось холодне та пити протягом дня багато води, або солодкого чаю. Якщо ж таки виникла алергія – не зволікати. «Важко ковтати, затруднене дихання, набрякає язик, губи. Тоді негайно швидка», - додає лікарка.

А шершні нині неабияк активізувалися. «Ми отримуємо 3-4 повідомлення на тиждень, що в людей в господарстві є шершні», - розповідає диспетчерка Світлана Дячок.

І це лише в одному районі. А в області десятки таких викликів. Ці комахи могли так активізуватися через спекотне літо, кажуть біологи. «Якщо підвищена температура, така комаха краще себе почуває, краще розмножується, краще харчується. Витривалість личинок збільшується», - пояснює кандидат наук Ростислав Шикула.

Та є іще кілька імовірних причин, чому шершнів побільшало на людських обійстях. «Вирубка лісів, вирубка чагарників, забір старих дерев повалених, які шершні полюбляють. Все це людина забирає і собі використовує. Куди подітись шершню? Летить в людську оселю», - додає біолог.

І наражає господарів на небезпеку. Хоч рятувальники їдуть допомагати – у їхні обов’язки боротьба з комахами не входить. «Їдемо, ідемо на зустріч. Є приватні організації, які займають професійно, до речі, знищенням гнізд шершнів», - розповідають у ДСНС.

Пані Надія про такі не чула, каже, тому і звернулася до рятувальників. Ліпше так, кажуть ті, бо якщо із шершнями  спробують боротися не фахівці – це може закінчитися для людини трагічно.