На Рівненщині 99% об’єктів передані у комунальну власність громад

Вараський та Сарненський райони завершили процес передачі об’єктів спільної власності територіальних громад району до комунальної власності територіальних громад.

Як повідомив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко, загалом показник по області складає 99%.

«Найближчим часом завершать цю роботу у Дубенському та Рівненському районах. Тут 98% об’єктів спільної комунальної власності територіальні громади погодилися взяти на баланс. Тож, сподіваємося, в найближчі дні повністю цей процес завершиться», - розповів Ігор Тимошенко.

Ігор Тимошенко нагадав, що районні ради зобов’язані передати майно - заклади освіти, культури, медицини тощо, а місцеві ради – прийняти їх у комунальну власність. Адже реформа децентралізації спрямована на те, щоб наблизити послуги до людей і зробити їх якіснішими. А ближчої до людей влади, як місцеве самоврядування, немає. Тож всі послуги мають надаватися на рівні громад.

Так, на сьогодні райрадами Рівненщини прийняті рішення про передачу 789 об’єктів комунальної власності, що складає 100% від загальної кількості. 780 з них, або 99%, вже на балансі територіальних громад. Залишилось передати ще 9 об’єктів, з яких сім у – Рівненському та два – у Дубенському районі.

Довідка:

Передача майна здійснюється відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» №1009-IX від 17.11.2020.

Законом встановлено, що новоутворена районна рада, з дня набуття нею повноважень, є правонаступником всього майна районних рад ліквідованих районів. Районні ради новоутворених районів до 1 липня 2021 року зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад.


Рівненська ОДА