На енергоблоках Рівненської АЕС NN 1,2 буде встановлене новітнє чеське обладнання

Для енергоблоків №№1, 2 Рівненської АЕС закуплено обладнання систем віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів (СВКД ГЦН) у рамках реалізації заходу Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС.

Системи віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів використовуються для моніторингу та діагностики стану головних циркуляційних насосів на підставі комплексного аналізу, опрацювання замірів вібраційних характеристик і значень тепломеханічних параметрів. Сьогодні такими системами обладнані блоки №№3, 4. За словами заступника начальника служби налагоджування та випробувань устаткування РАЕС – начальника відділу діагностики та віброналагоджування Валерія Ковальчука, СВКД ГЦН необхідна для раннього виявлення дефектів механічної та електричної частин головних циркуляційних насосів, прогнозування технічного стану та планування робіт під час планово-попереджувальних ремонтів.

Відповідно до проведених тендерних процедур постачальником СВКД ГЦН для енергоблоків №№1, 2 РАЕС стала «PROFESS, spol. s r.o.» (Чехія). Чеська компанія має тридцятирічний досвід роботи на ринку з моніторингу обертових машин та контрольно-вимірювальної техніки. Постачання двох систем на Рівненську АЕС заплановано на січень наступного року. Розробка заснована на системах, що використовувались на АЕС Темелін та Дуковани в Чехії. До їхнього складу входять акселерометри, вихорострумові датчики, обладнання обробки сигналу, софт, обладнання робочих місць, запчастини тощо. Вони будуть укомплектовані датчиками кутової швидкості обертання ротора, вібрації корпусів підшипників та вібрації ротора для вирішення діагностичних завдань при вимірюванні різних параметрів.

«Кожна система виконуватиме вимірювання та обробку сигналів первинних перетворювачів відображатиме спектри вібраційного сигналу, формуватиме сигналізації про граничний стан обладнання, архівуватиме усі результати вимірювання, вестиме протокол подій, діагностуватиме дефекти, прогнозуватиме технічний стан ГЦН, – коментує Валерій Ковальчук. – Системи віброконтролю та діагностики головних циркуляційних насосів на реакторах типу ВВЕР-440 дозволять прискорити ідентифікацію дефектів, скоротити час їхнього усунення, сприятимуть більш надійній роботі обладнання, підвищать рівень безпеки роботи обладнання та блоків в цілому».

Юлія Кулаєва