У Млинівському технолого-економічному фаховому коледжі нині готують спеціалістів за п’ятьма напрямами підготовки: ветеринарна медицина, облік і аудит, комп’ютерна грамотність, менеджмент, технологія сільськогосподарського виробництва. Упродовж багатьох років колектив навчального закладу цілеспрямовано працює над створенням матеріальної бази з практичної підготовки. Як наголошує керівник закладу, є щонайменше дві причини цього: провідні підприємства аграрної галузі припинили свою діяльність або ж трансформувалися і дуже неохоче беруть студентів на практику.
– Ми за останні роки створили в навчальному закладі кілька навчально-практичних лабораторій, одна з останніх – це лінія з виробництва білих сирів. Попри те, що обійшлася вона коледжу недешево – 150 тисяч гривень, насправді вона того варта. По-перше, окрім власне технології виготовлення сирів, ми вчитимемо студентів, як сьогодні можна заробляти гроші на селі, об’єднавши зусилля 2-3 сімей та придбавши таку лінію із виробництва білих сирів. Це показовий приклад створення доданої вартості до молока, приклад того, як у сільській місцевості можна заробляти реальні гроші, а не здавати його молочним підприємствам по 8 гривень. Економісти та бухгалтери вчитимуться обраховувати складові цього бізнесу, зокрема обрахувати собівартість продукції тощо. Зрештою, готову продукцію можна буде реалізовувати у студентському кафе. Йдеться про невеликі об’єми переробки – 150 літрів на добу, але вони нас цілком влаштовують. Бо наша мета, в першу чергу, – навчальна, – наголосив директор Млинівського технолого-економічного фахового коледжу Вячеслав Яцкевич.
За його словами, рецептуру для виготовлення білих сирів вони придбали у своїх колег з НУБіПу, а обладнання для виготовлення продукції встановила рівненська фірма MOL PROM. Господарюють у міні-цеху подружжя Шахів. Людмила Юріївна – викладач коледжу, а Руслан Павлович – теж викладач, але з досвідом виробничника. Саме вони й навчатимуть студентів усіх секретів сироваріння. Придбаним обладнанням, а це маслобійня, сироварка, пастеризатор, камери зберігання, аналізатор молока, викладачі задоволені. Кажуть, що для невеликих об’ємів – це саме те, що потрібно.
Сири, до речі, спочатку будуть виготовляти трьох видів – Сулугуні, Моцарелла і Качотта. Зупинили свій вибір саме на них через нескладність у приготуванні, чудові смакові якості і популярність серед споживачів. А далі, як кажуть, як піде процес…
Не можна не зазначити, що Млинівський технолого-економічний фаховий коледж розташований на території колишнього палацу і парку польського бригадного генерала Александра Ходкевича. Територія постійно підтримується у гарному стані, здійснюється благоустрій. Кілька років тому тут зроблено ремонт у приміщенні ротонди, яке збереглося з польських часів, а нещодавно силами навчального закладу відремонтовано ще й одне з приміщень над водоймою у парку, яке слугуватиме студентам за кафе.
Цієї водойми, до речі, в часи Ходкевичів не було, вона була створена вже в радянські часи для технічних потреб, проте гарно вписалася в ландшафтний дизайн цієї місцевості. Тобто у Млинівському коледжі можна не лише здобувати теоретичні знання та практичні навики, а ще й змістовно проводити вільний час.
• Василь Бурченя