МКІП оголосило конкурс на створення патріотичних серіалів

Конкурсний відбір здійснюватиметься відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору кінопроектів патріотичних серіалів, для виробництва (створення) та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка, затвердженого наказом Міністерства культури та інформаційної політики України від 27 липня 2021 року № 579, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01 вересня 2021 р. за № 1144/36766 (далі – Порядок).

З зазначеним документом можна ознайомитися тут.

Для участі у конкурсному відборі суб’єкт кінематографії подає до МКІП відповідну заявку (див. додаток 1 до цього оголошення), до якої додаються документи, які характеризують кінопроект (див. додаток 2), його орієнтовний календарний план (див. додаток 3 для ігрового/неігрового серіалу або додаток 4 для анімаційного серіалу), кошторис проекту (див. додаток 5), а також лист-гарантію про відсутність обмежень, передбачених пунктом 5 розділу ІІ Порядку проведення відбору патріотичних серіалів, для виробництва (створення) та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка (див. додаток 6).

Заявка та додатки до заявки мають бути викладені державною мовою.

Заявки приймаються з 5 жовтня до 17 години 00 хвилин 20 жовтня 2021 року.

Документи надсилаються на електронну адресу: cinema.contest@mkip.gov.ua одним листом у сканованому вигляді (формат PDF), кожен документ окремим файлом.

Телефони для довідок:

(044) 234-15-61 – секретар Експертної ради, головний спеціаліст експертної групи з кіно директорату мистецтв та мистецької освіти Чимбар Тетяна Феліксівна.

Довідково

Відповідно до підпункту 3 пункту 4 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виробництва (створення) та розповсюдження патріотичних серіалів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 р. № 429, бюджетні кошти спрямовуються на виробництво (створення) та розповсюдження патріотичних серіалів в обсязі до 50 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва відповідного патріотичного серіалу за умови підтвердження заявником наявності у нього коштів, необхідних для фінансування виробництва патріотичного серіалу, в обсязі не менше 50 відсотків загальної кошторисної вартості виробництва (створення) відповідного патріотичного серіалу.

Згідно з абзацом третім пункту 5 зазначеного вище Порядку, виробництво патріотичних серіалів, кінопроекти яких будуть визначені переможцями за результатами цього конкурсного відбору, має бути завершено до кінця поточного бюджетного періоду.

Суб'єктом кінематографії є фізична або юридична особа, яка займається будь-яким видом професійної діяльності у сфері кінематографії.

Для цілей цього Порядку патріотична спрямованість кінопроекту передбачає, що його зміст відповідає принаймні одній з таких ознак:

  • консолідація українського суспільства навколо ідей спільного майбутнього, розвиток національної свідомості, патріотичних почуттів, посилення відчуття гордості за власну державу;
  • популяризація української історії, культури, науки та спорту шляхом висвітлення визначних подій та явищ;
  • героїзація образів видатних постатей сучасної української історії;
  • ствердження ідеалів свободи, миру, загальнолюдських та сімейних цінностей;
  • зміцнення взаємної поваги і толерантності, культурного діалогу в українському суспільстві;
  •  відображення визначальних подій здобуття Україною незалежності (з нагоди відзначення у 2021 році 30-ї річниці незалежності України).

Датою отримання заявок вважається дата їх надходження на електронну адресу, зазначену в оголошенні. Не пізніше одного робочого дня з дати отримання заявки секретар Експертної ради надсилає на електронну адресу виробника підтвердження про її одержання.

У разі подання документів у неповному обсязі або таких, що не відповідають вимогам, визначеним Порядку, секретар Експертної ради не пізніше двох робочих днів з наступного дня після дати завершення перевірки поданої заяви повідомляє про це виробника шляхом направлення йому повідомлення на адресу електронної пошти.

У такому разі заявка вважається неприйнятою і виробник має право доопрацювати заявку та документи з урахуванням отриманих зауважень та подати її повторно до завершення строку подання документів, зазначеного в оголошенні.

Заявки, подані після завершення зазначеного в оголошенні строку подання документів, не реєструються та не розглядаються.

Відповідно до Указу Президента України від 25 травня 2017 року № 133 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким застосовано санкції до поштових сервісів, зокрема, «Яндекс», «Яндекс. Україна», «Mail.ru», «Mail.uа» – МКІП не прийматиме заявки із зазначених сервісів.