Мешканцям Рівненщини нагадують про основні вимоги пожежної безпеки у період жнив

Розпочинається зернозбиральна компанія. Щороку в державі виникає понад 50 пожеж на хлібних масивах, в місцях зберігання та переробки зернових культур. Внаслідок чого завдаються значні матеріальні збитки державі та сільськогосподарським підприємствам.

Уберегти врожай від пожеж – завдання для всіх громадян. Щоб жнива пройшли без втрат, рятувальники Рівненщини нагадують керівникам сільськогосподарських підприємств, що до початку збирання врожаю необхідно подбати про здійснення протипожежних заходів.

Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні. У цей період найменша іскра чи кинутий недопалок можуть призвести до маштабної пожежі.

Рівненське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області закликає населення та суб‘єктів господарювання дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання врожаю.

До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати, автомобілі повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі. Первинні засоби пожежогасіння, системи протипожежного захисту та джерела зовнішнього протипожежного водопостачання необхідно утримувати справними. Усі працівники підприємств, які задіяні до жнивної кампанії мають пройти навчання та інструктажі з питань пожежної безпеки. У період дозрівання колосових (воскової стиглості) поля в місцях прилягання їх до торфовищ, лісових смуг, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м. завширшки.

Не дозволяється заправляння збиральної техніки пальним на хлібних масивах. Суворо забороняється випалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях і поблизу них. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.

Варто наголосити, що за недотримання вимог чинного законодавства у сфері техногенної і пожежної безпеки, передбачена адміністративна відповідальність, а у випадку виникнення пожежі, внаслідок якої заподіяно шкоду здоров’ю людей або їх загибелі чи майнову шкоду у великому розмірі передбачена кримінальна відповідальність.

Дотримуючись цих нескладних правил протипожежного захисту на місцях збирання, зберігання та переробки зернових ви вбережете не лише від вогняної небезпеки новий врожай, але й себе.

Гу ДСНС України у Рівненській області