Медичні заклади Рівненщини готові до реформування

Нині в Україні впроваджується нова модель фінансування на рівні спеціалізованої медицини. Готова до реформування і Рівненщина.

Так, у нашій області 100 відсотків спеціалізованих медичних закладів вже перетворені на комунальні некомерційні підприємства. А понад 80 відсотків із них – готові до укладання контракту із Національною службою здоров’я України.

«Бюджет області на цей рік має соціальне спрямування, а медицина – серед пріоритетних галузей, – зазначив голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук. – У структурі видатків загального фонду обласного бюджету медична галузь займає 18 відсотків, а це понад 265 млн. грн. Крім того, 6 млн. грн. розподілили між місцевими бюджетами на відшкодування вартості інсуліну. Також частково закрили недофінансування на харчування та медикаменти – понад 5 та 10 млн. грн обласних коштів. Ще майже 4 млн. грн. спрямували на закупівлю необхідної комп'ютерної техніки. Рівненська обласна рада зробила все для того, щоб допомогти медичним працівникам спокійно та планово перейти на прямі бюджетні відносини з державою».

На жаль, велика кількість людей ще й досі не уклала договір із сімейними лікарями, зазначає директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко:

«Усі послуги надаватимуться в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами має бути в центрі системи охорони здоров’я. З першого квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Але для цього пацієнт має ОБОВ'ЯЗКОВО укласти договір із сімейним лікарем. Екстрена ж допомога буде надана всім без винятку.

На жаль, нині лише одна з десяти лікарень здатна надати правильну допомогу, якщо в людини виникає інсульт. В інші людей везуть помирати… За статистикою, 438 осіб у день помирає через те, що в лікарнях немає кваліфікованих фахівців та хорошого обладнання. Ми хочемо змінити ситуацію!».

  • Олександра Нагорна