Майстри з Дубенщини обладнали турелями вже півсотні «бандеромобілів».

Це їхня власна розробка. Вона являє собою станки для зброї, які обертаються. Турелі доволі ефективні, особливо при наступальних операціях. Тож попит на такі бойові автомобілі зараз суттєво зріс. Так, на сьогодні у волонтерів є замовлення і від Іноземного легіону. А роботи у майстрів додалося настільки, що вони шукають помічників.

«Разом із волонтерами зі Львова ми обладнали вже сотню автомобілів. Приблизно половина з них – із турелями. А ювілейну бойову машину ми хотіли зробити особливою - сконструювал нову модифікацію башти, яка повертається на 360 градусів. Віддаємо авто «Карпатській Січі». Це колишній добровольчий батальйон, який став одним із підрозділів ЗСУ. Ці хлопці працюють на передовій дуже оперативно», - розповідає Сергій Виговський.

За спеціальністю він – інженер-механік. Рухому конструкцію для зброї, яку можна встановити на автомобіль, Сергій розробив на прохання товариша-військового. З того часу минуло більше півроку.

«Бандеромобілі» з турелями випробували на полі бою. Вони гарно працюють на передовій. І від багатьох військових надходять повторні замовлення.

«Зараз будемо обладнувати турелями чи не всі автомобілі. Адже на даний час наші військові йдуть у наступ, тож, відповідно, їм потрібно більше бойових автомобілів. Замовлень дуже багато. Якщо раніше на тиждень було 2-3, то сьогодні в рази більше. Потреба значно зросла. Так, у нас у черзі зараз – майже 700 машин. Тож нам потрібна буде допомога. Плануємо шукати людей, які готові долучатися до процесу», - пояснює майстер.

Деякі авто волонтери доправляють на фронт особисто. Так буває, якщо замовляють одразу декілька «бандеромобілів».

«Разом із Романом Гапачилом (це львівський волонтер) ми завезли 4 авто у полк «Азов». Це Запорізький напрям. Хлопці були нам дуже раді. Вони вже замовляли машину з туреллю. Ми зробили, відправили, а вони випробували, сподобалося, тож замовили ще. Зараз ці машини працюють на передовій. А військові скидають відео. Ми були в них пару днів. Це дуже привітні, життєрадісні молоді люди, заряджені на перемогу. Вони готові віддати життя за свободу рідної землі, - розповідає Сергій. - А ще ми збираємо гроші на машини для Іноземного легіону – для грузинів. Хочемо поставити на бойові авто 4 турелі. Ці хлопці теж дуже гарно працюють в тилу ворога, на «мінусі». Вони хочуть допомогти українцям. Ну а ми хочемо допомогти їм».

Дубенська районна державна адміністрація