Лікарський рейд у Зарічне здійснили минулого тижня висококласні фахівці з Рівного

Коли пацієнти з певних причин не можуть потрапити до лікарів, тоді лікарі йдуть до пацієнтів. Саме таким принципом керується група фахівців із різних медичних закладів обласного центру, яка вже декілька років поспіль виїжджає у віддалене Зарічне і в приміщенні центральної районної лікарні проводить прийом пацієнтів.

Як правило, це відбувається один раз у квартал, і місцеві жителі завжди очікують на приїзд людей у білих халатах з Рівного.


– Раніше ми створювали такі групи з лікарів із діагностичного, обласної дорослої і дитячої лікарень, онкодиспансера і декілька разів на рік виїжджали в райони. Рання діагностика – це дуже важлива річ, вона дає змогу виявити хворобу на ранньому етапі, коли  життю пацієнта ще нічого не загрожує. Найважливіше тут, що організовувати такі поїздки треба систематично, тільки тоді ми знатимемо реальний стан із захворюваністю в районі на ту чи іншу недугу.  На жаль, з різних причин, передовсім економічних, такі виїзди в глибинку нині відбуваються рідше. Зарічненський район має двох депутатів-лікарів – Віталія Бойка та Олександра Ткача, які не забувають про своїх виборців і, попри економічні труднощі, намагаються зробити все від них залежне, щоб такі виїзди лікарів у район мали системний характер, – розповідає лікар-ендоскопіст обласного онкодиспансеру Дмитро Свиридов.


За день бригада рівненських лікарів у складі лікаря-травматолога Володимира Григорчука, подружжя лікарів із цього ж закладу – лікаря-хірурга Віталія Варави та лікаря-кардіолога Олени Варави, педіата та лікаря УЗД Анни Чечель, невропатолога Світлани Грицини, лікаря-невропатолога Віктора Монастирського з обласної дитячої лікарні та  лікаря-едоскопіста Дмитра Свиридова і лікаря-мамолога Сергія Якубовського з обласного онкодиспансеру оглянули й проконсультували понад 200  пацієнтів із Зарічненського району. Приходили люди старшого віку, мами з дітками і навіть молодь.

Головний лікар обласної дитячої лікарні, депутат  Рівненської облради Віталій Бойко, як один із ініціаторів таких лікарських рейдів, стверджує, що такі  виїзди лікарів, у район – це ще один крок у напрямі наближення пацієнтів до високоспеціалізованої медичної допомоги.


– Зарічненський район – один із найвіддаленіших у нашій області, не всі мають навіть фізичну чи матеріальну можливість, щоб проїхати 200 і більше кілометрів, потрапити в Рівне на прийом до того чи іншого лікаря. Такі поїздки один раз у квартал ми стараємося забезпечувати уже не один рік. Велика їх перевага ще й у тому, що є можливість провести огляд як дорослих, так і дітей. Під час кожної такої поїздки наші лікарі оглядають по 200 і більше громадян на прийомі. Люди мають змогу одержати консультацію й у вузьких спеціалістів, зробити УЗД, ендоскопію, проконсультуватися на місці, – каже Віталій Бойко


Тим часом, поки колеги приймали пацієнтів, лікар-хірург Олег Ткач теж проводив прийом громадян, але як депутат обласної ради. Він, як один із ініціаторів і організаторів таких поїздок колег-лікарів, переконаний, що огляди пацієнтів Зарічненського району проводитимуть систематично і надалі.
• Василь Бурченя