Лауреат Нобелівської премії миру відвідав Рівне

До Рівного із робочим візитом приїздив директор Всесвітньої організації продовольства Девід Малдоу Бізлі. Лауреат Нобелівської премії миру одразу попередив, що його візит не є радісною подією, бо він приїздить до країн, де страждають люди. Раніше Девід відвідував країни Африки та Сирію, а тепер доля примусила його відвідати наш край.

Спочатку представники ООН поспілкувалися із владою та бізнесом, а потім із вимушеними переселенцями, яких прихистили в Рівному. Світова організація взяла на себе зобов’язання допомогти людям, які втекли від війни, із харчами. Придбати частину товарів планують у підприємців Рівненщини.

Джерело Рівне Вечірнє.

Девід Малдоу Бізлі, керівник «World Food Programme»:

— Мені б дуже хотілося не приїздити до Рівного. Коли я приїжджаю кудись по роботі, то можна вважати, що в цій країні відбувається катастрофа. Адже 80% операцій нашої компанії відбуваються в країнах, де йде війна, а це — Ємен, Афганістан, Ефіопія та Сирія. Зараз наша організація годує в усьому світі 125 мільйонів людей. Для того, щоб нагодувати цих людей, 50% зернових щороку ми купували в Україні. Тепер наша діяльність через війну перебуває у зоні ризику. Тому нам потрібно так налаштувати систему постачання, щоб решта світу не страждала. Адже весь світ буквально залежить від України. Через це мета нашого візиту має дві складові. По-перше, нам потрібно побачити, як ми можемо допомогти сільськогосподарському виробництву в Україні, щоб воно могло й надалі забезпечувати продовольством інші країни світу. По-друге, наша організація допоможе Україні. Саме у вашій державі будуть придбані харчі на мільйони доларів. Якась частина з придбаного буде передана тим, хто цього потребує в Україні. Наразі ми уже надаємо підтримку одному мільйону українців. Тому я особисто приїхав на Рівненщину, бо знаю, що ваш край став хлібним кошиком України.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Наразі Рівне вже готує склади для безкоштовного отримання борошна та гороху. Це дозволить нашим пекарням та макаронним підприємствам виготовляти у великих кількостях хлібобулочні вироби. ЦНАП уже реєструє усіх вимушених переселенців. Коли ці люди офіційно зареєструються, то отримуватимуть в місяць на одну особу харчів на 75 доларів. Одна сім’я може зареєструвати в програмі від однієї до трьох осіб. Ці кошти будуть залишатися в економіці міста, бо за них купуватимуть товари, а люди отримуватимуть харчі. Нам важливо, щоб продуктові пакети для постраждалих від війни людей купувалися саме у Рівному. Адже це робочі місця.

Віталій Коваль, голова Рівненської обласної військової адміністрації:

— Три роки підряд Рівненщина стабільно зростала на 25%. Важко робити якісь прогнози на цей рік. Однак я вважаю, якщо залучити міжнародних партнерів та підтримати місцевий бізнес, то він зможе забезпечити зростання економіки області навіть більше, ніж на 25%.

«World Food Programme» — це одна з найбільших інституцій світу, яка займається продовольчою безпекою. Річний обсяг їхніх закупівель складає близько 8 мільярдів доларів. Діяльність програми дозволяє стабілізувати ситуацію в цілих регіонах. Треба розуміти, що співпраця нашої області з цією програмою є абсолютним проривом. Основна наша мета — це завантажити роботою підприємства Рівненщини. Працюємо над тим, щоб рівненська продукція з доданою вартістю була доставлена до тих зон, де йдуть бойові дії, та була експортована в інші країни.

До речі, за рахунок державного бюджету у виробників уже закуповується десять видів продукції, а це — олія, борошно, гречка, макарони та інше. Вага одного набору з десяти продуктів становить близько 11 кілограмів. Такий продуктовий пакет видається одному вимушеному переселенцю раз на кілька тижнів.

Богдан СЛОНЕЦЬ.