Латвія готова співпрацювати з Рівненщиною у медицині, ІТ та інвестиціях

Рівненщину вперше відвідав Надзвичайний та повноважний Посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс. Разом із керівництвом області обговорили наміри щодо співпраці. Долучилися до  обговорення і представники Латвійського агентства інвестицій та розвитку в Україні.

За словами голови ОДА Віталія Коваля, динаміка загального торгового обороту за минулий рік суттєво зросла, тож розвивати партнерство Рівненщина-Латвія буде набагато краще.

«Знайшли спільні точки дотику у розвитку меблевого, ІТ-кластерів та агропереробній галузі. Також для нас цінні успіхи латвійців в медицині. Домовилися про обмін досвідом їхніх лікарів у нас на базі госпіталю ветеранів у Клевані. Важливо налагодити й освітній діалог. Адже ми розвиваємо профтехосвіту та готуємо професійні кадри для підприємств області. На Рівненщині радо зустрінуть латвійських інвесторів та допоможуть у розвитку бізнесу», - прокоментував Віталій Коваль.

За словами голови ОДА цікавий досвід Латвії і в реформі децентралізації. Окремо Віталій Коваль подякував за позицію країни у підтримці боротьби України з російським агресором.

«Ми дуже тісні політичні партнери, - наголосив Посол Латвії в Україні Юріс Пойканс. – Латвія підтримує Україну в боротьбі за відновлення територіальної цілісності. Створюємо контакти на рівні регіонів. Щодо Рівненщини, то нам дуже цікавий розвиток співпраці у лісовій галузі, освіті, проведення  ІТ- та сільськогосподарського форумів».

Також із пропозиціями щодо співпраці висловилися перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, депутат обласної ради Олександр Дехтярчук, керівник Агенції регіонального розвитку Олександр Процюк, голова «Інвестинг Рівне» Дмитро Янушевський, керівник Торгово-промислової палати Микола Ярощук. Свою діяльність презентували начальник обласного госпіталю для ветеранів Андрій Бурачик та начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Сухович. .

Під час зустрічі сторони домовились зміцнювати економічну співпрацю та створювати спільні інвестиційні проєкти, сприяти співпраці між навчальними закладами, активізувати культурну співпрацю, сприяти обміну досвідом у реабілітації військовослужбовців.

Також Посол Латвії запросив представників Рівненської області відвідати Латвію для обміну досвідом та практикою регіонального управління.