Красносільські вітряки набирають розмаху

 А коли вже під’їхали до місця його проведення - сільського майдану поблизу вітряка - то взагалі були подивовані: народу зібралося сила-силенна. Сільський голова Надія Гуменюк не нарадується. Зізнається, переживали, щоб дощ, який рясно йшов зранку, не зіпсував свята, адже так готувалися, так чекали його. Але небо змилостивилось – хмари розійшлися, визирнуло сонечко…

Вітряки завжди були місцем, де збирався сільський люд для обговорення важливих питань, а молодь влаштовувала різні забави. Ось і тепер красносільський млин-вітряк, який невтомно працював на громаду багато років, продовжує гуртувати навколо себе шанувальників народного мистецтва, історії та побуту.
У фестивалі «Красносільські вітряки» взяли участь усі сільські ради Гощанського району, кожна з яких змагалася в облаштуванні куреня та в приготуванні найрізноманітніших страв. Отож тут можна було побачити багато речей, які довгий час зберігалися у бабусиних скринях, та різноманітну сучасну атрибутику. Ну і звичайно - скуштувати смачнючих страв, притаманних саме цьому регіону. Господині вже ж постаралися, адже кожна хотіла перевершити іншу в кулінарному вмінні. Отож, чого тут тільки не було! Йшли на «ура» куліш, пиріжки, вареники, гречаники, найрізноманітніші солодкі смаколики. А вже там, де частували печеними поросятами, було не протовпитися. Найкращим же визнали курінь Бабинської сільської ради, де господині постаралися і сам курінь причепурити, і подивувати гостей апетитними наїдками.
 Відбулися й традиційні забави – хлопці змагалися в спритності, хто швидше з дівчиною кругом вітряка пробіжить, в перетягуванні линви та багатьох інших. А кому цього було замало, брали участь у жартівливій лотереї, де могли виграти різну городину - від капусти до буряків.
А так як фестиваль давно зажив слави обласного, то на гостину до Красносілля завітали народні колективи з усіх районів області, щоб подарувати гостям свята хороші пісні та запальні танці.
Не оминули цього дня Красносілля й голови Гощанської райради та райдержадміністрації Степан Гречич та Геннадій Владичук, депутат обласної ради Петро Головайчук. Зокрема, Геннадій Владичук наголосив, що свято набуває все більшого розмаху, стає цікавим і неповторним, а ще висловив сподівання, що кожне село Гощанщини віднайде в себе якусь родзинку, чим зможе приваблювати гостей і до себе. А от Петро Головайчук вручив сільському голові Надії Гуменюк Почесну грамоту від обласної ради як невтомному організатору свята.
Отож усі, хто не злякався негожої вранішньої погоди і завітав на свято, отримали заряд енергії надовго від пісні, від смачної страви, а ще від головної особи свята - столітнього вітряка, який хоч і не меле вже борошна, але випромінює неймовірну енергію, яка притягує до нього люд як магнітом.
• Ольга Дем’янчук

 

Довідково: Красносільський вітряк побудований чехом Іваном Клічніком ще у 1895 р., проте зберігся до нашого часу. Він належить до стовпових млинів. Стіни вертикальні, каркасної будови, обшиті дошками до самого низу. З чотирьох кутів вітряк спирається на колодки. Увесь корпус вітряка разом з механізмом для розмелювання, крилами та валом обертається силою вітру. У центрі нерухомої хрестовини закріплений стовп, так званий штибер. Це кістяк вітряка. Довкола нього й обертається вся система. Нині Красносільський вітряк – пам’ятка культурної спадщини.