Кому віддав заколядоване "Зірковий вертеп"

Про "Зірковий вертеп" і його неймовірне колядування у Рівному ми вже розповідали.

Нагадаємо, що зірковий колектив колядує у Рівному не вперше. Разом із ними щороку участь у дійстві бере і народна депутатка України Соломія Бобровська.

Цьогоріч усі заколядовані кошти, а це 30819 гривень, учасники зірково вертепу передали для Благодійного Фонду "Скарбниця Надії". Керівництво фонду планує замовити за ці гроші ліки для онкогематології РОДЛ.

Коштів якраз вистачить на два флакони Октаплексу - препарату, необхідного для зупинки кровотечі. Інколи потреба в ньому - на вагу золота. Тож будь-які запаси означають порятунок життя у прямому сенсі цих слів.

До речі, керівник Благодійного Фонду "Скарбниця надії" Мар’яна Рева напередодні у соцмережі Фейсбук закликала художні колективи масово не відвідувати у святкові дні діток, особливо в онкогематології. Колядки у відділеннях, де діти борються за життя, це не лише радість від дійства, це, в першу чергу, небезпека інфікування й без того ослаблених пацієнтів. 

"Вибачте, це буде крик душі, бо вчора та сьогодні я вже мала три таких розмови. Люди просили сказати коли краще прийти в онкогематологію і дуже ображались коли я казала що йти не треба. Багато громад та вертепів хочуть прийти в гематологію і заколядувати там. Повірте, що це зайве. Діти з ослабленим імунітетом під час або після хімії, з низькими лейкоцитами, яким потрібне обмеження в контактах з іншими людьми, опиняються по кілька разів на день серед десятка людей, котрі приходять з вулиці...

Всі хочуть прийти у відділення і роздати гроші. В кожну палату по кілька гривень. Це вкрай неефективно. Бо в гематології є діти, які мають зібрані кошти. Є ті, хто лікувався 5 років тому і зараз приїхав на планову перевірку. Є діти, які тут на кілька днів, в них не підтвердиться онкологія і вони забудуть про це відділення як про страшний сон. А ті, кому справді потрібна допомога залишаються без неї.
І, будь ласка, не треба нічого нести. Це шкідливо. В гематології є трирічна дитина з діабетом, її мама стоїть на порозі відділення і просить людей не заносити в їх палату цукерки. Всім іншим це теж шкідливо. Навіть банани якщо їх багато не потрібно нести.

А що ж справді треба? Треба ліки. Дуже дорогі ліки. Їх назва Октаплекс 500МО. Вони зупиняють кровотечу, яка після хіміотерапії може бути в будь-якої дитини. Ціна одного такого флакона 13-14 тисяч гривень. Якщо дитина закровила, треба одразу вводити перший флакон, через кілька годин другий і потім дивитись чи треба ще".

Тож приклад "Зіркового вертепу" може бути зразком для інших колективів, що насправді хочуть допомогти хворим дітям.