«Художник земних і космічних світил» -

Із цієї нагоди  в мистецькій залі державної обласної бібліотеки для юнацтва відбувся авторський вечір Валерія Войтовича. Привітати ювіляра завітали друзі, однодумці, журналісти.  Прозвучало багато хороших і щирих побажань плідно творити від проректора Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка,  директора культурно-археологічного центру «Пересопниця» Миколи Федоришина, начальника обласного управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації Івана Вєтрова, заслуженого артиста України Олексія Заворотнього та багатьох інших. А ще були й нагороди. Відтепер груди ювіляра прикрашатиме почесна відзнака Рівненської обласної ради та Національної спілки журналістів України, які вручили   керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Микола Яцюк та голова обласної організації Національної спілки журналістів Дмитро Тарасюк.

Відомим загалу Валерій Войтович став у 2002 році, коли побачила світ  його 700-сторінкова «Українська міфологія». Хоча  до її появи  у художника та  дослідника були видані книги «Український гороскоп», «Молитва до Дажбога», «Сокіл - род. Легенди і міфи стародавніх українців», «Храм: Історичні церковні пам’ятки м. Рівне та його околиць», два комплекти листівок «Гетьмани України» та «Гомери України». Та саме завдяки  «Українській міфології» багато хто усвідомив, що, незважаючи на всі перипетії життя, українська нація зберегла свою автентичність, свою природність, а не розчинилася у розставлених пастках ласих на нашу землю завойовників. Своєю появою книжка, здається, поставила крапку в суперечках тих дослідників, які намагаються вкоротити історичного віку Україні. А ще цим виданням не соромно презентувати нашу державу в Європі: дивіться, мовляв, звідки наше коріння. Зупинятися на досягнутому автор не збирався, і вже згодом одна за одною з’явилися нові товстелезні книги — «Міфи та легенди давньої України», тритомник «Антологія українського міфу», «Генеалогія богів давньої України». Валерій Войтович перелопатив тонни літератури, примусив працювати власну уяву, щоб наблизити сучасників до зашифрованого предками пласту культури, підняти  завісу над незвіданим.

 Далі були книги «Коляда. Дитячі щедрівки, колядки та засівалки»,  «Амазонка. Богиня-Діва-Воїн», яка разом із «Генеологією богів давньої України»  увійшла до «100 кращих книг України 2008 року». Не міг Валерій Войтович  не написати книги  й про свою другу малу батьківщину - Степань, адже саме там, як губка, вбирав у себе прадавню історію краю,  заглиблювався у його минуле. Так і з’явилася книги «Степань моя мила» та «Степанський край. Історія та культура». А досліджуючи літописні джерела, наштовхнувся на згадки і про Пересопницю, давній княжий град. І знову захопило, понесло,  і результат вилився у нову книгу - «Пересопниця. Рівненський край: історія та культура», якою автор доводить: головне, щоб із душ людських ніколи не вивітрювалися шана до національних святинь, до своєї історії. 

І ось нова книга Георгія Сербіна «Художник земних і космічних світил», присвячена ювіляру, як підсумок його багаторічної роботи. Але з неї ми дізнаємося, що   Валерій Войтович ще має грандіозні плани. Він хоче і малювати, і писати. Зокрема написати та проілюструвати книгу «Популярна українська міфологія» у 2-х томах, а ще готує солідне академічне видання «Купало» і «Колядки та щедрівки».

  - Те, що я зробив, – говорить Валерій Войтович, - це краплиночка! Треба більше і наполегливіше працювати, відроджувати духовні джерела українського народу, відшукувати, підіймати, досліджувати національний пласт. 

 • Ольга Дем’янчук