Храм у селі на Острожчині закрили та опломбували

У селі Стадники Острозької громади староста опломбував місцевий храм Різдва Пресвятої Богородиці до рішення суду та розв’язання конфлікту щодо її приналежності.

У неділю, 15 травня, біля храму відбувся конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ (МП). Про це з місця події повідомляє кореспондентка Район.Острог.

Близько 7:00 ранку на подвір’ї церкви зібрались віряни Православної церкви України. Люди принесли документи про те, що храм належить ПЦУ та хотіли зайти в приміщення церкви, аби службу відправив священник ПЦУ українською мовою.

Віряни розповідають, що ще три роки тому прийняли рішення про вихід церкви з-під юрисдикції московського патріархату, але досі у церкві править священник УПЦ (МП).

«Наша церква перейшла у 2019 році до Православної церкви України. Все пройшло в правовій формі. Були всі протоколи все. Приїздили представники місцевої і районної влади. У нас є документи всі. Ми перейшли, але все одно церква правилася по-їньому, бо ніхто не хотів силовим методом заходити. Хоча ми маємо юридичне право іти і правити тут», – каже жителька села пані Тамара.

Напередодні у четвер, 12 травня, у селі відбулись збори представників обох сторін, але рішення прийняти не змогли.

«За участю священника ми обговорювали різні варіанти. Компромісу не вийшло. Нам як представникам самоврядування не запропонували якихось компромісів і відповідно ми теж не змогли відповідно людям їх запропонувати, тому що село розділене. І приблизно воно розділене половина на половину», – каже староста села Василь Васинюк.

До слова у селі Стадники близько 80% населення — представники баптистської церкви і тільки 20% – православні.

Своєю чергою прихильники УПЦ МП на чолі зі священником отцем не погоджуються з рішенням щодо переходу до ПЦУ. Прихожани твердять, що не хочуть «міняти віру». А священник аргументує позицію тим, що не може переступити через канони.

«Є такі канони, через які ми не можемо просто переступити. Ми на цьому всьому тримаємся. Якщо вступати до ПЦУ, ми переступаєм просто свої канони, те, що заповідував Христос, те, що говорили апостоли», – каже священник Сергій Чучкевич.

Мирно домовитись жителям Стадників не вдалось. На місці зчинились сутички та штовханина. Вірянка УПЦ (МП) отримала травми обличчя. За цим фактом правоохоронці склали протокол. Жінку повезли знімати побої. За словами поліціянтів, буде порушена кримінальна справа.

Оскільки питання релігійної приналежності так і не вдалось розв’язати, з ініціативи старости храм вирішили опломбувати.

Поки питання вирішуватимуть у суді, служб у церкві проводити не будуть.