Із дня на день у Рівному «воскресне» льонокомбінат

Рівненський льонокомбінат із дня на день відзначить день власної реінкарнації, або ж повторного народження на світ. Відновлений фактично з імли, колишній гігант легкої промисловості Радянського Союзу, завершує останні приготування до запуску оновленого виробництва. За лічені дні до початку роботи, на підприємстві побували керівники області та Рівного, аби разом із керівництвом льонокомбінату окреслити перспективи відродження льонарства в регіоні.

 

За лічені дні до запуску обладнання на льонокомбінаті кипить робота: готовність заводу до початку виробництва складає 99 відсотків.

- За тиждень усі технічні питання будуть вирішенні, тоді ж розпочнемо відпрацьовувати технологічні процеси, - розповідає директор підприємства Олег Червонюк. - Очевидно, що у стислі терміни підняти з колін льонарство на Рівненщині не вдасться. Для цього потрібна наполеглива праця протягом багатьох років.

За словами Олега Червонюка, відновлення роботи льонокомбінату – це перший крок, можливо невеликий, проте надзвичайно важливий для розвитку легкої промисловості.

- Якщо швейні фабрики та трикотажні виробництва ще хоч якось працюють, то власної сировинної бази для них в Україні немає, - констатує Олег Червонюк.

Відсутність власної сировини – чи не головна проблема відродженого льонокомбінату. На першому етапі її замовлятимуть в Індії та Узбекистані. Утім голова облдержадміністрації Василь Берташ обіцяє у разі потреби засіяти льоном площі у північних районах Рівненщини.

-  Сьогодні у поліських районах існує величезна проблема із зайнятістю населення, а відродження льонарства сприятиме тому, аби хоч частина людей мала роботу, - твердить очільник області.

Не приховує задоволення і міський голова Рівного Володимир Хомко:

- Цьогоріч місто отримає майже 10 мільйонів за землю,  які заплатить власник льонокомбінату. Ці кошти стануть найбільшою дохідною частиною у бюджеті розвитку міської скарбниці. Всі їх направимо на ремонт вулиць та будинків.

 

«Коней» поміняють на «мерседеси»

- Перед капітальним ремонтом приміщення льонокомбінату знаходилися у катастрофічному стані, - пригадує Олег Червонюк. - Стеля протікала, стіні руйнувалися, старе іржаве обладнання датувалося 60-ими роками і було виготовлене за технологіями 30-тих років. Підприємство відроджували фактично з нуля. Для цього закупили найсучасніше обладнання німецького виробництва, найкраще з того, що існує у світі. Аналогів йому немає в Україні. Сьогодні чекаємо запуску котельні, яка забезпечить технологічним паром необхідне устаткування. Навиками роботи на новому обладнанні українських фахівців знайомитимуть німецькі спеціалісти. За ідеєю, цьому мали б навчати в українських вишах, але там подібного обладнання в очі не бачили. Це як ніби людина все життя їздила на конях, а тут її раптово пересадили на «мерседес».

Сьогодні на рівненському льонокомбінаті працевлаштовано майже сто рівнян. Ще п’ятдесят після відповідного навчання залучать до роботи з німецьким обладннням.

Щоправда назвати хоча б приблизну дату пуску виробництва на оновленому льонокомбінаті директор підприємства не наважується. Все залежатиме від того, наскільки швидко його власники отримають усі необхідні дозволи.

Сергій Табаков