Голова Рівненської обласної ради поїхав до Одеси переймати досвід

«Кошти на лікування орфанних захворювань, гемодіаліз та інсулін повинні бути закладені в Держбюджеті-2020», - Олександр Данильчук

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук сьогодні перебуває в Одесі на розширеному засіданні Правління Асоціації районних та обласних рад. З-поміж іншого, учасники засідання обговорили проект Державного бюджету на 2020 рік. Олександр Данильчук наполіг, аби пропозиції УАРОР щодо головного кошторису країни на наступний рік доповнили важливим пунктом – передбачили у держбюджеті кошти на лікування орфанних хвороб, проведення процедури гемодіалізу та забезпечення інсуліном.

«Мало не щодня до мене як до депутата та голови обласної ради звертаються люди з проханням знайти кошти на дороговартісне лікування, медикаменти.  Саме за такою фінансовою підтримкою переважно люди звертаються і до моїх колег. Цього року Рівненська обласна рада надала такої допомоги на понад 2,5 млн.грн. Але це крапля в морі для одного хворого, коли йде мова про десятки тисяч гривень і більше… Ми неодноразово на сесії виділяли кошти на проведення гемодіалізу, закупівлю інсуліну. Порушували питання відсутності коштів для орфанних хворих. Але так не повинно бути! Держава повинна фінансувати такі важливі речі», - пояснив свою позицію Олександр Данильчук.

Він переконаний, що змінивши систему фінансування медичної галузі, коли гроші справді «ходитимуть за пацієнтом», люди відчують ефективність реформ. Але поки цей механізм запрацює ефективно, держава повинна брати на себе фінансову відповідальність, а не перекидати все на місцеві бюджети.

Окрім пропозицій до проекту Держбюджету на 2020 рік, члени Правління УАРОР прийняли рішення звернутися до Президента України та до Верховної Ради України з рекомендаціями якнайшвидше внести Зміни до Конституції України, аби найближчі місцеві вибори провести вже на новій територіальній основі.