ЄС йде назустріч туристам, вакцинованим китайською вакциною CoronaVac

Європейський Союз ухвалив рішення піти назустріч туристам, вакцинованим китайською CoronaVac, яка є дуже популярною серед українців. Відтепер подорожувати із щепленням від виробника Sinovac можна буде всією територією Європи.

Проте окремі країни в праві встановити додаткові обмеження у вигляді ПЛР-тесту чи самоізоляції за бажанням. Про це повідомило видання OBOZREVATEL.

Як відомо, CoronaVac визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я, але не отримала схвалення для застосування в самому ЄС. Через це вакцинованим китайським препаратом дозволяли подорожувати лише окремими державами.

З 1 березня почне діяти указ, який дозволяє мандрівникам, щепленим CoronaVac, перетинати кордони на рівні з іноземцями, які вакцинувалися AstraZeneca, Рfizer, Moderna Johnson&Johnson та Novavax.

"Держави-члени мають зняти тимчасові обмеження на несуттєві поїздки для осіб, щеплених вакцинами, схваленими ЄС або ВООЗ, у разі якщо отримали останню дозу початкової вакцинації не менш ніж за 14 днів та не більш ніж за 270 днів до в’їзду, або якщо отримали бустерну дозу", – йдеться в рішенні.

Повідомляється також, що окремі держави-члени Євросоюзу мають право встановити додаткові обмеження на в'їзд за бажанням, орієнтуючись на епідемічну ситуацію. Зокрема, йдеться про можливу самоізоляцію або додатковий ПЛР-тест.

Зазначимо, що це тільки рекомендації, які ЄС пропонує застосовувати. Конкретну схему доступу кожна з країн ухвалює самостійно з огляду на актуальну кількість захворювань на її території та в світі.