ЄС надає Україні спорядження для захисту від хімічних і ядерних загроз на 11,3 млн євро

Європейська комісія після запиту українського уряду щодо медичного обладнання, засобів захисту та спеціалізованого обладнання вирішила надати Україні спорядження від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Обладнання, надане ЄС, включає 300 000 спеціалізованих захисних костюмів, 5 600 літрів дезактивуючих речовин і 850 одиниць обладнання для операцій з дезактивації.

Оскільки лікарні в Україні терміново потребують медичного обладнання, ЄС також подарує монітори пацієнтів, інфузійні насоси та апарати штучної вентиляції легень, а також захисне обладнання для медичного персоналу, як-от маски та халати.

Загальною вартістю 11,3 млн євро ця допомога буде доставлена в Україну з аварійних запасів ЄС, які зберігаються в Румунії, Угорщині, Швеції, Німеччині, Греції та Данії.

"Невиправдана війна Росії та напади на заклади охорони здоров’я завдали сильного тиску на системи охорони здоров’я України. Протягом останніх чотирьох місяців ми цілодобово працювали, щоб забезпечити швидку реакцію ЄС на запити України щодо специфічного обладнання та гуманітарних вантажів. Вже 30 країн передали Україні товари через Механізм цивільного захисту ЄС, але враховуючи величезні медичні потреби, викликані триваючою війною, ми мобілізували стратегічні резерви rescEU. Медичне обладнання та обладнання для хімічних, біологічних чи ядерних надзвичайних ситуацій уже на шляху до України", - сказав комісар з антикризового управління Янез Ленарчич.

Зазначається, що Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації знаходиться в постійному контакті з українською владою для надання подальшої допомоги на основі конкретних потреб, зазначених Україною.