Епоха джазу на рівненській сцені

Американські автори Маргарет Мейо і Моріс Еннекен написали комедію, яка ось уже кілька десятиліть періодично йде на багатьох сценічних майданчиках. Стрімкий, легкий сюжет, в якому одна маленька жіноча витівка тягне за собою снігову лавину неприємностей і змін в сімейному житті подружжя.
…Тридцяті роки XX століття, епоха джазу, Чикаго, головні герої – сімейна пара, в якій назріває конфлікт: чоловік Вільям Гаррісон (Микита Кондратюк) хоче мати дітей, проте його дружина Кетті (Оксана Рекуненко) поки ще не готова відмовитися від безтурботного життя. Одного разу, поснідавши у ресторані з другом сім’ї, Кетті приховала це від свого чоловіка. Не в змозі терпіти постійну брехню дружини, Вільям покидає її. Так безглузда жіноча брехня руйнує сімейне щастя. Щоб зберегти сім’ю, чоловіки готові зробити все можливе, а жінки – навіть неможливе! Кетті бере дитину з дитячого притулку, видає її за свою. І це тільки початок… Кількість брехні зростає з неймовірною швидкістю, проте тільки правда може повернути втрачене щастя.
«Моя дружина … , або Як повернути чоловіка» (Музика В. Ільїна і В. Лукашова, лібрето Ю. Рибчинського) – майже мюзикл, оскільки дійство на сцені супроводжують танці, живий спів акторів, прекрасна музика у виконанні оркестру театру у своєму повному складі під керівництвом диригента, музичного керівника театру, заслуженого артиста України Зіновія Крета. У виставі задіяно переважно молодий акторський склад. Це – Микита Кондратюк та Оксана Рекуненко, В’ячеслав Давидюк та Ніна Ніколаєва (Годунок), Сергій Бондарук та заслужена артистка України Галина Цьомик, Катерина Лапіна та Станіслав Лозовський, а також Вікторія Фіськович, Наталія Боярська, Жанна Бичковська, Оксана Островська та інші. До речі, спершу Станіслав Лозовський займався лише постановкою пластики і не мав бути задіяний у виставі як актор. Втім, пізніше для нього спеціально придумали невеличку роль садівника. В оригіналі ж п’єси цієї ролі немає.
Оскільки події відбуваються в Америці на початку минулого століття, то й атмосфера на сцені повинна відповідати саме тій порі. Створені художником Аллою Лактіоновою декорації та вишукані костюми вражають своєю реальністю. Над усім цим жінка працювала кілька місяців поспіль.
Вистава наповнена неочікуваними та непередбачуваними поворотами сюжету. Режисер, директор-художній керівник театру, народний артист України Володимир Петрів зауважив: «Я б хотів, аби глядачі від цієї вистави плакали від сміху. Але це не комедія заради комедії, тут теж є глибокий зміст, і хто прийде на виставу, той зрозуміє, про що ми хотіли сказати цією виставою».
Спостерігаючи за тим, що відбувається на сцені, я співпереживав разом з акторами. Здавалося б, герої – добропорядні люди, проте в ім’я любові здатні на непередбачувані вчинки. Ну а чому жінки брешуть, а чоловіки їм вірять – можна дізнатися, подивившись цю веселу комедію. Театральний сезон 2013-2014 обіцяє бути дуже насиченим та цікавим. Окрім вже презентованої минулими вихідними музичної комедії, у Рівненському облмуздрам­театрі обіцяють підготувати ще 5 прем’єр. А під Новий рік актори покажуть нову виставу для своїх найменших глядачів.


• Юрій Дерепа