Два депутатські крісла в Рівненській облраді можуть залишитися вільними до завершення каденції

Остання сесія Рівненської облради була доволі цікава ще й епізодами з неодноразовим виведенням зі сесійної зали колишніх депутатів облради Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука. В цій ситуації немічно і комічно виглядали не лише працівники поліції, а й керівництво облради, колеги-депутати тощо.

Понад рік тому депутати Ковальчук і Сайчук були відкликані за народною ініціативою, і їх повноваження були припинені за рішенням керівного органу Радикальної Партії Олега Ляшка, яка їх висувала. Їхні місця в сесійній залі зайняли колишні однопартійці – Михайло Прядун та Микола Марчук, які були наступними за чергою в партійному списку. Однак амбітні чоловіки не погодилися з цим рішенням, звернулися до суду, як самі стверджують, у лютому нинішнього року остаточно виграли його, відтак наполягають на поверненні в сесійну залу.

Тим часом голова ОВК Наталія Загиней надто скептично оцінює можливість повернення Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука до сесійної зали Рівненської облради, допускає, що суд може забрати депутатські повноваження у Михайла Прядуна і Миколи Марчука, але наразі рішення суду не набрало законної сили. При цьому суд жодним чином не зможе повернути до сесійної зали Сайчука і Ковальчука, адже ця процедура не прописана в законодавстві:

- Рішення керівного органу Радикальної Партії Олега Ляшка про відкликання депутатів за народною ініціативою є чинним, і ОВК на його підставі зареєструвала наступних за чергою депутатів облради Миколу Марчука і Михайла Прядуна. На сесії Андрій Сайчук і Володимир Ковальчук розмахували судовим рішенням про буцімто своє поновлення. Але це неправда. Судом було частково задоволено позов у частині підрахунку голосів у підписних листах, і в цьому рішенні жодним словом не сказано про те, що вони поновлені в статусі депутатів облради. Суд не зобов’язав ОВК це зробити, адже відкликала депутатів не ОВК, а вищий керівний орган Радикальної Партії Олега Ляшка. Процедура поновлення відкликаних депутатів за народною ініціативою не прописана у законодавстві. Так, можливо, ми й справді опинилися в правовій колізії. Судді теж добре це розуміють, і тому виносять ось такі половинчасті рішення, тобто позови задовольняють частково. Я абсолютно не вірю в те, що Володимир Ковальчук та Андрій Сайчук зможуть повернутися до сесійної зали. Скоріше можу уявити, що ці два депутатські крісла залишаться вільними до кінця цієї каденції з моменту набуття чинності судового рішення про скасування постанов ОВК щодо депутатів Миколи Марчука і Михайла Прядуна, якщо раптом суд скасує рішення ОВК щодо визнання повноважень депутатів Миколи Марчука і Михайла Прядуна. Отже, очевидно, що появу Володимира Ковальчука та Андрія Сайчука в сесійній залі Рівненської облради варто розцінювати як появу звичайних громадян.

Роман Вістенко

Фото РадіоТрек