Дуже сподіваюся, що навички «Едельвейсів» стануть у пригоді під час звільнення Криму — Герой України Яндульський

Сергій Яндульський — командир мотопіхотного батальйону окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Чоловік народився у Рівному та провів більшу частину свого життя саме тут. Війна для нього розпочалась не 24 лютого 2022, а набагато раніше - у далекому 2014 році, пише Інформагентство АрміяInform 
 

— Для мене, як і для більшості військових, що проходили службу до 2014-го, війна почалася саме тоді, а не 24 лютого минулого року. Тому майже десять років я рідко бачу своїх дітей та родину, бо захист України, її суверенітету та територіальної цілісності забирає більшість мого часу. За великим рахунком уся моя служба — це війна, — розповідає офіцер. — Але ми живемо та воюємо заради майбутнього наших дітей, рідної землі та України.

Військовий не закінчував вищих військових навчальних закладів, однак бажання боронити Україну та мотивація стали у нагоді для успішної кар'єри військового офіцера.

Сергій свого часу, навчаючись за цивільною спеціальністю в університеті, закінчив кафедру військової підготовки та отримав звання офіцера запасу.

У 2010 році він вступив до лав Збройних Сил України та розпочав свою військову кар’єру з посади командира взводу в одному з розвідувальних військових підрозділів, що на той час дислокувалася у Рівненському гарнізоні.

— Хочу подякувати своєму першому командиру, який ще до початку російської агресії на сході України навчив мене всьому, що я знаю до сьогодні. Цей досвід, знання та навички не раз допомагали в боях.

Відтоді військовослужбовець пройшов усі щаблі військової кар’єри від командира взводу до командира батальйону. За участь у бойових діях на Київщині був нагороджений медаллю «За військову службу Україні». Пізніше — орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Восени 2022-го на передових позиціях у Донецькій області дістав поранення плеча й лівого стегна, але зміг організувати вогонь підрозділу та завдати втрат противнику. У березні цього року йому було присвоєно звання Героя України.

 За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу Сергій Яндульський відповідно до указу Президента України від 30 березня 2023 року удостоєний звання Герой України з вручення ордена «Золота Зірка».

— Я свою військову службу не розділяю на до і після цієї чи іншої нагороди. Я намагаюся якісно виконувати свою роботу. Певен, що так повинен робити не тільки військовий, а й кожен громадянин нашої країни. Мої нагороди — це не моя особиста заслуга, а результат зусиль багатьох, які мужньо виконують бойові завдання.

Як розповідає Сергій Яндульський, сьогодні він має за честь служити у складі гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». До цього потужного і героїчного підрозділу приєднався у 2017 році та пройшов з ним чимало випробувань.

— Навесні 2022-го ми перебували на прикритті державного кордону на Волині, пізніше брали участь у штурмових діях на Житомирщині з метою деблокування Києва. Штурми відбувалися в районах населених пунктів Кухарі, Слобода-Кухарська, Іванкове, — згадує офіцер. — Нам вдалося витіснити війська російської федерації з Київщини. Пізніше нас перекинули на Луганщину — у район Сєвєродонецька й Лисичанська. Також виконували бойові завдання в передмісті Бахмута.

Зі слів офіцера, йому довелося воювати з кадровими російськими військовими, ахматівцями, «вагнерівцями», військами так званих лнр, днр.

— Усі вони зазомбовані істоти, які не варті називатися людьми. Найважливіше, що я хочу сказати — вони бояться нас, а тому потрібно тиснути на них, йти вперед та відвойовувати своє. Їхня участь — це здаватися в полон та панічно бігти, — говорить Сергій Яндульський. — Мій підрозділ боєздатний завдяки поєднанню людей з бойовим досвідом та тих, хто нещодавно поповнив лави ЗСУ. У одних є навички, знання та досвід, у інших — бажання вчитися. Вони доповнюють один одного в єдиній меті — перемогти. Я дуже сподіваюся, що наші вміння стануть нам у пригоді під час звільнення українського Криму, де ми зможемо продемонструвати усе, на що здатні «Едельвейси».

 

Фото з архіву Сергія Яндульського

Віктор Шубец

Кореспондент АрміяInform

 

Олексій Мосейченок

Кореспондент АрміяInform