«Дубноводоканал» сплатило збитки у розмірі понад 1,6 млн гривень за забруднення річки Іква

Нарешті судова тяганина з «Дубноводоканал» дала результат, підприємство сплатило збитки у розмірі понад 1,6 млн гривень.

Нагадаємо, що перевірка ДП «Дубноводоканал», що на Рівненщині була здійснена фахівцями Державної екологічної інспекції Поліського округу на виконання Доручення Прем’єр-міністра України у лютому 2020 року.

У результаті встановлено, що у період з 20.01.2019 по 18.02.2020 року підприємство здійснювало скид стічних вод з очисних споруд в річку Іква з перевищенням встановлених нормативів гранично допустимого скиду забруднюючих речовин.

За виявлені порушення Державною екологічною інспекцією Поліського округу нараховано понад 1,6 млн гривень шкоди завданої навколишньому середовищу внаслідок порушення вимог Водного кодексу України.

Однак, державне підприємство не поспішало добровільно відшкодовувати завдані збитки у визначені терміни. Тому Інспекція була змушена звернутись до Господарського суду Рівненської області з позовною заявою, яка була задоволена у повному обсязі.

ДП «Дубноводоканал» не погодившись з Рішенням суду першої інстанції звернулось з апеляційною скаргою до Північно-західного апеляційного господарського суду. Але скаргу також залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Рівненської області – без змін.

На виконання рішення суду за заявою Інспекції, ВДВС у Дубенському районі Рівненської області в червні поточного року відкрито виконавче провадження з примусового стягнення завданої шкоди.

03.11.2022 року до виконавчої служби від боржника, а саме ДП «Дубноводоканал» надійшов останній платіж. Таким чином, шкода завдана навколишньому природному середовищу внаслідок порушення вимог Водного кодексу України в розмірі понад 1,6 млн. гривень відшкодована в повному обсязі.

Вкотре наголошуємо, що покарання за знищення довкілля - неминуче!

Державна екологічна інспекція Поліського округу