До Рівного приїхав рушник-рекордсмен, виготовлений в унікальній техніці фелтинг

15 грудня, у рамках Всеукраїнської естафети «Нас єднає рушник-рекордсмен», Рівненська обласна бібліотека для дітей Рівненської обласної ради презентувала «Рушник єдності».

Його виготовили на Івано-Франківщині студенти та викладачі Калуського фахового коледжу культури і мистецтв.

В роботі використані етнічні орнаменти 22 регіонів України. Авторкою роботи є Іванна Сверид.

Участь у заході взяли рівненські художники, майстри ужиткового мистецтва, письменники, бандуристи та представники місцевої влади. Від обласної ради на презентацію завітав заступник голови Олексій Бучинський.

Полотно унікальне, адже вишивка використовує у собі орнаментальну символіку різних етнографічних груп України. На ньому – українська міць, краса, духовність і традиції. Народна вишивка формує естетичні смаки, є взірцем людської працьовитості, яку сьогодні намагається знищити споконвічний ворог нашої держави.

Вишивка – це винятково важлива частина української духовної спадщини, - зазначив заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський.
Презентований «Рушник єдності» внесений до Національного реєстру рекордів України, як найдовший рушник, виготовлений в техніці фелтинг (валяння вовни). Його довжина - 11,8 м, ширина - 1 м і вага 36 кг.

До приїзду у Рівне він побував у дитячих бібліотеках Києва, Дніпра, Кропивницького, Запоріжжя, Чернівців, Івано-Франківська та Хмельницького.
Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, «Рушник єдності» перебував у Запорожжі. Завдяки бібліотекарям його врятували, передавши на Західну Україну.

Рівненська обласна рада