До Дня Незалежності в Рівненському краєзнавчому музеї відкрилася виставка присвячена одному із героїв другої світової війни - Нілу Хасевичу

23 серпня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку графіки Ніла Хасевича «(Не) паперовий солдат. (Not) a paper soldier.»

Відкрив презентацію виставки директор музею Олександр Булига, привітавши присутніх зі святом Українського прапора. Саме в цей день в музеї відкривається виставка, присвячена одному із героїв Другої світової війни – Нілу Хасевичу.  Відмітив, що у Ніла Хасевича була якась особлива сила духу і цією незламністю пройняті його твори і через них сила передавалася іншим повстанцям. Передається вона і сьогоднішнім воїнам, що ведуть боротьбу за Незалежність України проти російської агресії. Відмітив, що організаторами виставки є відділ історії Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Ігор Марчук – заввідділом історії, зазначив, що професіоналізм і плідність творчості Ніла Хасевича не мають аналогів у підпільній боротьбі інших народів у часи Другої світової та після неї.  Митець у своїх роботах неодноразово  відображав державні символи України: герб та прапор. Сьогоднішня виставка є присвятою всім борцям за Україну. Цікаво, що  зараз  Генеральний штаб України в своїх інформаційних повідомленнях використовує шрифт, який розроблений на основі шрифту Ніла Хасевича. По створеній виставці може проводитися своєрідна гра-квест – з виконаних завдань зібрати пазл   одного з маловідомих творів художника.

Глибоко вивчала творчість Ніла Хасевича  Любов Крилюк – викладач, науковець. Вона відмітила різносторонність митця, який досліджував українське мистецтво, писав про українських графіків. Подвиг Н. Хасевича дуже яскравий, він не перестає дивувати і досі. І дуже тішить, що зараз з’являється багато його послідовників у різних галузях мистецтва.

Заслужений працівник України, краєзнавець, науковий працівник музею Микола Федоришин  чув про Ніла Хасевича ще з дитинства, бо проживав у селі, з яким були пов’язані останні роки життя художника. Науковець у своєму виступі звернув увагу присутніх, що у своїх творах митець вже тоді передбачав війну росії з Україною.

Традиційно з подарунками прийшли на презентацію виставки Микола Бендюк – художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника, мистецтвознавець, історик та художник Олександр Гребенюк. Вони подарували музею одну із оригінальних гравюр Ніла Хасевича, знайшовши  випадково пакунок з гравюрами на горищі  купленої хати.

Завітав на виставку і відомий філателіст з Києва Олександр Канівець зі своїми унікальними авторськими роботами. Деякі свої мистецькі роботи пан Олександр передав музею. Це конверти, на яких зображена головна світлина сьогоднішньої виставки, зазначена дата 22.08.22 р., Рівне, краєзнавчий музей, підпис: Виставка творів Ніла Хасевича. Також на виставці його робота – посмертна маска Т. Шевченка і прапори: Державний прапор України і прапор Збройних Сил України, які передали з Національного музею-заповідника «Битва за Київ.1943р.». Ці прапори були на блок-постах територіальної оборони Київщини у війні з рашистами.

На відкритті виставки був  і гість з Харкова  Микола Ручкін – співробітник Харківського музею природи, реставратор за професією, краєзнавець, автор книг про минуле Харківщини. Війна змусила виїхати з рідних місць, але і будучи на Рівненщині, науковець продовжує досліджувати історію України, а тепер і нашого краю. Пише нарис про наш рівненський край.

Володимир Стасюк, який є автором багатьох відомих пам’ятників в Україні, представив гостям виставки свій проект пам’ятника Нілу Хасевичу, який розробив ще в 2013 році. 

Андрій Міщеня – начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради, сказав, що гравюри викликають великий інтерес. Особливо ті, що були створені в криївках, без належних умов і засобів. Актуальні ці роботи і зараз, коли продовжується війна з російською агресією.

 На завершення презентації директор музею запросив усіх до перегляду виставки.