Демарш роботі не зашкодив

Втім, на якості прийнятих рішень це не позначилося, адже кожне із сорока питань, що їх містив порядок денний, попередньо було обгрунтовано опрацьоване у постійних комісіях та на засіданні президії ради. У доробку обласних обранців за підсумками сесії – 11 галузевих програм (одні затверджувалися, інші – коригувалися чи аналізувалися на предмет виконання), вирішення низки питань, що стосуються спільної власності територіальних громад, надання дозволів на користування надрами, внесення змін до головного кошторису краю та багатьох інших важливих для громади аспектів.

 

Обласна рада стала на захист чорнобильців

Розпочалася сьома сесія з того, що голова обласної ради Юрій Кічатий доручив керівникам депутатських фракцій делегувати своїх представників на зустріч із чорнобильцями, котрі цього дня зібралися на мітинг на майдані Просвіти. Хвиля протестів постраждалих на ЧАЕС, яка прокотилася Україною, як відомо, мала на меті захистити права цієї категорії громадян, зокрема щодо забезпечення пенсійних виплат згідно з рішенням судів. Обласна рада однозначно стала на бік соціально незахищених людей – текст звернення до керівництва держави, що його чорнобильці запропонували на розсуд депутатів, схвалено без жодних коректив. Вніс його в порядок денний після спілкування з мітингувальниками голова постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Ольховик. До речі, офіційний лист до керівництва держави на цю болючу тему обласна рада надсилає вже втретє.

- У цьому питанні позиція депутатів послідовна й одностайна – ми готові захищати права наших громадян, передбачені законом. Я сам є ліквідатором, тому добре знаю проблеми цих людей, - наголосив голова обласної ради Юрій Кічатий.

Тим часом це аж ніяк не єдиний крок обласної влади щодо захисту прав чорнобильців. Нещодавно, зокрема,  обласна рада та облдержадміністрація підписали тристоронню Угоду про взаємодію та співробітництво з громадським об’єднанням “Союз Чорнобиль”.  У ній окреслено спільні зобов’язання на найближчі п’ять років. Йдеться і про те, що влада вживатиме всіх можливих заходів задля забезпечення виплати в повному обсязі пенсій. які передбачені законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” ( в тому числі й згідно з рішенням суду).

Демарш опозиційних фракцій

Розглядалося звернення про захист прав чорнобильців, як і решта питань порядку денного, без участі представників трьох фракцій обласної ради – ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода” та “Фронту змін”. Спричинило демарш опозиції небажання колег внести в порядок денний пленарного засідання низку звернень політичного змісту. Втім, аби вирішити нагальні господарські питання, у сесійній залі вистачило голосів.

- Я не дозволю політиці взяти гору над здоровим глуздом, - висловив своє ставлення до вчинку опозиції Юрій Кічатий. – Поки я очолюю обласну раду, в сесійній залі буде не політика, а важка й копітка робота. Напередодні на засіданні президії обласної ради я звернувся до керівників усіх політичних фракцій з проханням не політизувати роботу обласної ради, а об’єднати зусилля навколо господарських питань, на рішення щодо яких чекають наші громадяни. Однак колеги з опозиції сьогодні продемонстрували, що політичні заяви для них важливіші за інтереси мешканців Рівненщини і не захотіли розглядати сорок питань порядку денного. Зокрема, дивно виглядало,  коли ми без зауважень винесли на розгляд сесії звернення, озвучене керівником фракції “Фронт змін” Віктором Ольховиком щодо виплати пенсій інвалідам-чорнобильцям за рішенням судів, і потім депутати цієї ж фракції демонстративно проігнорували голосування щодо такого важливого питання.

Вулиці електрифікують, села – розширяють

З-поміж іншого, як уже мовилося, депутатська увага була прикута на сесії до галузевих програм. Чимало з них стосувалося життя сільських громад. Зокрема, схвалено нову редакцію програми підтримки розвитку насінництва на 2011-2015 роки, проаналізовано стан реалізації регіональних програм в АПК області, внесено зміни до програми електрифікації новозбудованих вулиць сільських населених пунктів області на період до 2015 року. Остання є більш ніж актуальною для людей. Зрозуміло ж бо, що самотужки впоратися з електрифікацією сільським родинам дуже складно. При цьому очевидно, що їхнє бажання будуватися і жити на селі таки повинно підтримуватися державою. Депутатів Рівненської обласної ради в цьому не треба переконувати – цьогоріч для електрифікації нових вулиць з обласної скарбниці виділено майже 180 тисяч гривень. При цьому необхідні кошти також передбачаються в районних, сільських та селищних бюджетах. Забудовники ж у результаті сплачують лише 40 відсотків вартості відповідних робіт. До речі, найбільші суми для співфінансування передбачено в бюджетах Володимирецького, Зарічненського, Рокитнівського, Сарненського, Костопільського та Корецького районів. Відповідно і від області вони матимуть вагомішу підтримку.

Загалом до 2015 року згаданою програмою передбачено електрифікувати понад півтисячі вулиць у 357 населених пунктах.

Дотичним до цього питання є і рішення обласної ради про внесення змін про межі села Городок Рівненського району. Місцеві люди не бажають залишати рідний населений пункт, а будуватися їм там вже ніде. Отож депутати затвердили новий проект землеустрою, згідно з яким Городок побільшав на 252,3000 гектара землі. До речі, питання про розширення меж населених пунктів постійно перебуває в полі зору обласної ради.

Обласний ендокринологічний центр таки реорганізують

Це питання було одним із тих, які під час підготовки до сесії вивчались особливо скрупульозно. Втім до пленарного засідання депутати зробили однозначний висновок – ендокринологічний центр таки доцільно реорганізувати. Згідно з рішенням сесії, цей заклад відтепер буде приєднано до обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. І площа останнього, і медична база дозволяють це зробити. Там же функціонуватиме й дитяче ендокринологічне відділення на 20 ліжок. Ще стільки ж місць для лікування маленьких пацієнтів буде створено при обласній дитячій лікарні.

Головне ж, як запевнив начальник обласного управління охорони здоров’я, депутат облради Віталій Бойко, реорганізація не загрожує безробіттям медичного персоналу закладу. Очільник галузі запевнив, що всі лікарі та медсестри ендокринологічного диспансеру  будуть працевлаштовані.

Щодо приміщення, яке в результаті звільниться (це колишній гуртожиток), то йдеться про його передачу територіальній громаді для потреб тієї ж таки медичної галузі. Як повідомила заступник голови облдержадміністрації Світлана Сад, там доцільно розмістити всі обласні МСЕК. Це значно полегшило б людям оформлення необхідних довідок та документів. Достатньо місця в приміщенні колишнього ендокринологічного диспансеру і  для розміщення лабораторій медичного коледжу та гуртожитку для медиків.

“Кукушку” хочуть ліквідувати

Існування  вузькоколійної залізниці Антонівка-Зарічне, яке є справді туристичною перлиною Рівненщини, опинилося під загрозою. Міністерство інфраструктури України та Державна адміністрація залізничного транспорту мають намір ліквідувати її через збитковість. Цю проблему порушив у своєму зверненні депутат Володимирецького виборчого округу № 3 Петро Вакуліч. Його стурбованість колеги розділили однозначно і, аби запобігти ліквідації “кукушки”, як її називають люди, вирішили скерувати аналогічний офіційний лист столичним чиновникам. На їхню думку, абсолютно невиправданою є позиція, коли до уваги беруться лише економічні чинники, а нехтуються соціальні та інші аспекти.

- Закриття вузькоколійки спричинить  значне погіршення соціально- психологічного клімату серед мешканців віддалених від обласного та районного центрів населених пунктів Полісся, - пишуть із тривогою депутати. – Стан державної автомобільної дороги Володимирець-Малі Телковичі-Бишляк, вздовж якою проходить вузькоколійна залізниця, є аварійно небезпечним. У зв’язку з цим автоперевізники відмовляються здійснювати перевезення пасажирів по даній дорозі. Орієнтовна ж кошторисна вартість її капітального ремонту складає понад 55 мільйонів гривень. Крім того населені пункти, через які проходить вузькоколійна залізниця, належить до зони спостереження Рівненської АЕС. При виникненні на атомній електростанції надзвичайної ситуації техногенного характеру вона є можливим маршрутом евакуації населення Володимирецького району.

Не менш важливим є і значення “кукушки” як унікального туристичного об’єкта. Володимирецька та Зарічненська районні ради з усіх сил намагаються зберегти цю перлину. Спільно вони реалізують корпоративний проект “Розробка інноваційного туристичного продукту “Поліський трамвай”.  У 2009 році він переміг на Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Він також підтриманий проектом Програми малих грантів глобального екологічного фонду “Сталий розвиток та зелений туризм у Володимирецькому районі”.  Вже традиційним стало проведення на залізничних станціях вузькоколійки щорічних регіональних відкритих етно-тур-фестів “Бурштиновий шлях”. Цей захід приваблює до раритетної “кукушки” тисячі вітчизняних та закордонних туристів.

Одне слово, депутати просять Міністерство інфраструктури України та Державну адміністрацію залізничного транспорту переглянути рішення про закриття вузькоколійної залізниці Антонівка-Зарічне. Обласні обранці сподіваються, що столичні чиновники їх почують і не позбавлять Полісся шансу поліпшити свою туристичну привабливість, а отже й інвестиційний потенціал та соціально-економічне становище.

* Детальніше із прийнятими на сьомій сесії рішеннями можна ознайомитися на сайті обласної ради: http://oblrada.rv.ua

• Світлана Тубіна