«Дарницький» – поза конкуренцією

Можливо, саме це виділяє його продукцію серед інших виробників і дає змогу отримувати найвищі оцінки у галузі.
Нещодавно улюблений рівнянами «Дарницький» став переможцем  регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України». Це не перша і не остання відзнака продукції ПАТ «Поліссяхліб», весь асортимент виробів якого об’єднує головне – відсутність будь-яких штучних домішок.

Жодного року без нагороди


Щороку підприємство бере участь у конкурсах та виставках як місцевого, так і всеукраїнського рівнів . І завжди здобуває нагороди.
- Підприємство випускає понад 50 видів продукції, яка користується попитом і в області,  і за її межами, - коментує головний технолог ПАТ «Поліссяхліб»  Вікторія Галянт. – А нагороди навіть перелічити важко. Ми є переможцями та лауреатами Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України», розпочинаючи з 2004 року, дипломантом Міжнародного відкритого Рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота Фортуна», переможцем відкритого рейтингу популярності «Гордість міста» в номінації «Краще підприємство». Неодноразово отримували відзнаку «Золота зірка якості» та дипломи  виставок-ярмарків міжнародного та всеукраїнського рівнів. Крім того, наше підприємство занесене до «Книги рекордів України» за найбільший весільний коровай. На регіональному рівні у конкурсі «100 кращих товарів України» ми беремо участь вже всьоме. Минулого року вирішили виставити на оцінку журі хліб «Дарницький», який користується неабиякою популярністю у людей: його смак всі знають і люблять. Не прогадали. Чудові смакові властивості «Дарницького», випеченого за стародавніми рецептами з суміші житнього обдирного та пшеничного борошна першого сорту на натуральній заквасці, гарний зовнішній вигляд та доступна ціна подарували йому перемогу, а ми самі ще раз переконалися, що працюємо недаремно.
Основна перевага - натуральність
- При виробництві використовуємо тільки основну сировину – борошно, сіль, дріжджі, молоко, олію, - розповідає  начальник цеху  Ольга Вірун. - Ніяких добавок, розпушувачів, покращувачів смаку і т. д. не додаємо. Вся продукція проходить обов’язковий аналіз у лабораторії підприємства, щомісяця додатково перевіряється у «Рівне-стандартметрології». Наш хліб ситний і дуже смачний, працюємо за класичною технологією з використанням рідких дріжджів, заквасок. Це рецепти, які знали ще наші бабусі. А при випіканні хліба змішаної валки (з борошна жита та пшениці) пресовані дріжджі взагалі не використовуються, він замішується виключно на заквасці. На випікання потрібно мінімум вісім годин, і прискорити процес практично неможливо, тому технологічно - це дуже  складний хліб. Крім того, намагаємося доставити свої вироби у магазини ще свіжими, теплими, тому основне виробництво працює вночі. Такого хліба як у нас – немає ніде, це можна гарантувати на 100 відсотків. Зараз підприємці використовують нові технології, хліб часто випікається на сухих заквасках, до складу яких входять домішки, розпушувачі, прискорювачі. Такий житній можна спекти за 3-4 години, як  звичайний пшеничний, але якість, однозначно, програє.
Цьогорічний переможець «Дарницький» також відноситься до хліба змішаної валки, як і «Козацький», «Подільський», «Чумацький» та інші. Цей вид продукції займає 67 відсотків  від усього обсягу виробів, що випускає підприємство. Таке співвідношення обране недаремно, найбільше купують саме його.  Та, звичайно, асортимент у підприємства набагато ширший.
-  Є у нас і елітні сорти хліба змішаної валки, - продовжує начальник цеху. -  Це заварні, випечені за спеціальною технологією заварювання солоду та заварки. Такий хліб найбільше полюбляють у Білорусі та Прибалтиці, він смачний, але незвичний для нашого покупця, тому купують його менше. Великим попитом користуються наші батони, булочки, сухарики, здобне печиво. А от кондитерські вироби вважаються збитковими. Це заготовки на торти, бісквіти, рулети. Можливо, покупця відлякує ціна, та хочу запевнити, наш бісквіт також виключно натуральний, випечений на яйцях, цукрі та борошні. Такий продукт безпечно можна давати дітям, на відміну від красивих, але не завжди корисних виробів з кремом та різноманітними наповнювачами. Особисто переконана, що краще використати натуральний смачний бісквіт і крем, зроблений у домашніх умовах. Але, звичайно, споживач сам має вирішувати, що найбільш корисно для його здоров’я.  

Секрети успіху


- Так, наша продукція не має ненатуральних інгредієнтів, - підкреслює голова правління ПАТ «Поліссяхліб» Віктор Нагорнюк. – Ми випускаємо  якісний, випечений за традиційними українськими технологіями хліб, тому і людям він до смаку. Для цього маємо усе – роками вироблену технологію,  приміщення, обладнання, фахівців із відповідною підготовкою. А головне – треба любити свою працю. Без цього успіху не досягти.
«Поліссяхліб» недаремно вважається кузнею пекарських кадрів у місті. Понад 30 відсотків інженерів та технологів виробництва, його керівний склад – випускники Національного університету харчових технологій (у минулому Київського технологічного інституту харчової промисловості). На базі ПАТ «Поліссяхліб» проходять щорічну практику, а потім сюди ж ідуть працювати учні Рівненського торгово-професійного ліцею.
- Наша праця нелегка, - впевнений керівник, - але потрібна людям. Тому до нас приходять і залишаються тільки ті, хто має справжнє покликання до хлібопекарства. З економічної точки зору працювати також досить важко. Ми випускаємо соціальну продукцію і не можемо виходити за межі п’яти відсотків рентабельності. Тому для того, щоб діяти ефективно, триматися на плаву та вчасно виплачувати людям зарплату, маємо абсолютно чітко володіти економікою, рахувати і вивіряти кожен крок. Та головна наша мета – випуск продукції, яка додавала би людям здоров’я та енергію. У нас є всі умови, щоб це робити, і ми робимо це. З усією відповідальністю заявляю – ми даємо людям здорову та смачну продукцію.
У планах підприємства – переобладнання ліній, поступове розширення асортименту, особливо виробів масового споживання, які користуються найбільшою популярністю у покупців.
- Продовжуємо технічне переозброєння підприємства, - уточнює головний інженер товариства Олег Мудрик. -  На черзі - переобладнання спеціальної лінії під батони. Заплановано як збільшення виробництва масових сортів хліба, так і поступове введення інших видів цієї продукції. Як усім відомо, над елітними сортами хлібо-булочних виробів працює «Рум’янець», ми ж націлені на виробництво доступної продукції, в тому числі нової для нашого регіону. Головне ж - стежимо за якістю. Наш хліб, випечений за класичним рецептом, смачний та корисний.


• Неля Заболотна