Чи стане п’ятниця, 13-го, чорною для Олександра Данильчука?

Кажуть, що в політиці без  союзників - ніяк. Але, виявляється, коли союзників і однодумців аж  надто багато – це теж погано. Бо тоді втрачаєш контроль над ситуацією, не знаєш, хто чим дише, хто є справжнім другом, а хто тільки вдає зі себе такого. Приблизно в такій ситуації, схоже, опинився чинний, уже четвертий у нинішньому скликанні голова облради Олександр Данильчук.


Здавалося б, що йому не загрожував жоден  «бунт на кораблі», які періодично виникали упродовж двох років при його попередниках. У Данильчука справді «по-царськи» вийшло  застабілізувати ситуацію в обл­раді, і впродовж останніх двох років все було більш-менш спокійно. А коли голові ради вдалося «протягнути» через Київ ще й призначення на посаду голови ОДА близької йому людини – здавалося, що  все вже в повному шоколаді.  


Але саме після цього, як стверджують деякі депутати,  підкралася небезпека. Данильчук перестав бути договоро­здатним. Воно й зрозуміло, така потреба  відпала сама собою, у його руках опинилася вся повнота влади, про яку його попередники за 30 років не могли навіть і мріяти. З іншого боку, можливо, це і перебільшення, – бо амбіції окремих депутатів щодо освоєння державних коштів бувають настільки великі, що їх просто неможливо задовольнити. Ймовірно,  саме так і виникла кампанія за відставку Олександра Данильчука. Відповідний проект рішення  було зареєстровано в канцелярії ради. Данильчук  вирішив захищатися і зареєстрував у канцелярії проект рішення ради про припинення повноважень свого заступника Олексія Бучинського.  Потім перший проект зник із сайту ради.


Цікаво, що у раді нинішнього скликання встигли передружитися між собою проти когось по декілька разів. Наприклад, «Солідарність» раніше ініціювала відставку попередника Данильчука Миколи Драганчука, а нині вже ініціює відставку Данильчука і заручилася підтримкою у цьому Миколи  Драганчука. Відтак тепер відставку голови ініціюють фракції «Батьківщина», «Європейська Солідарність» і «Свобода». Ймовірно, що представники цих політсил розраховують на те, що в кабінці для таємного голосування їхню ідею щодо відставки Олександра Данильчука підтримають й інші їхні колеги.


 Ні автори проекту рішення щодо відставки голови облради, ні депутати, чиї прізвища були оприлюднені, перш ніж ставити підпис за припинення повноважень очільника обласного представницького органу, жодних претензій йому особисто не висловлювали. Чому так вирішили, також не пояснили. Тож і Олександр Данильчук буцімто має моральне право поки не коментувати своє рішення щодо заступника.
А чи стане п’ятниця, 13 березня, коли відбудеться пленарне засідання обласної ради, чорною для Олександра Данильчука, наразі можна лише припускати.


• Роман Вістенко