Чи шкідливо заряджати телефон поруч із ліжком, поки спиш

Читачка нас запитує, як випромінювання від телефону, що заряджається, впливає на здоров’я і чи небезпечно ним в цей момент користуватися.

Моя мама дуже переживає, коли я кладу телефон на зарядку поруч із ліжком на ніч. Коли я спробувала пояснити їй, що бездротова зарядка навряд чи вдарить мене струмом, мама сказала, що справа не в струмі, а у випромінюванні, яке з’являється під час заряджання.

Мені здається, що таке випромінювання навряд чи небезпечне для здоров’я, але про всяк випадок хочу запитати: чи не шкідливо спати поряд із телефоном, що заряджається? А чи користуватися телефоном, коли він знаходиться на зарядці?

Відповідає медичний журналіст:

«Не існує переконливих доказів, що випромінювання, яке утворюється під час роботи та зарядки мобільного телефону, хоч якось шкодить здоров’ю. Використовувати телефон, коли він знаходиться на зарядці, теж можна. Головне — використовувати якісні зарядні пристрої та стежити, щоб телефон не надто перегрівався: старий або неякісний акумулятор може спалахнути.

Яке випромінювання виробляє телефон

Мобільні телефони справді виробляють випромінювання, причому як під час звичайної роботи, так і на зарядці. Це випромінювання називається електромагнітним.

Деякі види електромагнітного випромінювання – але далеко не всі – і справді небезпечні для здоров’я. Чи випромінювання завдаватиме шкоди живим істотам, у тому числі людям, залежить від кількості енергії, яку воно несе. А кількість енергії, яку несе той чи інший тип електромагнітного випромінювання, залежить від довжини його хвилі: чим коротша хвиля, тим більше у випромінювання енергії.

Чи можуть стільникові телефони становити небезпеку для здоров’я — бюлетень Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, FDA

Випромінювання, енергії якого вистачить, щоб активувати світлочутливі білки в наших очах, називається видимим світлом. Його недостатньо, щоб змінити будову молекул, з яких складаються наші тіла.

Найдовші промені видимого спектру – червоні. За ними лежить спектр неіонізуючого випромінювання — область невидимого світла, яке мало енергії. До неї входить інфрачервоне випромінювання, яке ми відчуваємо як тепло. Потім йде мікрохвильове та радіохвильове випромінювання — саме його випускають телефони, що працюють.

Жоден тип неіонізуючого випромінювання не здатний запустити фотохімічні реакції у наших тілах просто тому, що променям такого типу для цього не вистачає енергії. Це означає, що працюючий телефон не може викликати рак та інші хвороби, скільки їм не користуйся.

Як радіохвильове випромінювання з телефону впливає на організм

І радіохвильове випромінювання з телефону, і мікрохвильове випромінювання з мікрохвильової печі має лише один спосіб впливати на організм — нагріти його зсередини. Всі типи неіонізуючого випромінювання здатні проникати в тіло — приблизно так само, як у наші організми проникає тепло від батареї, що працює.

На цьому принципі заснована робота мікрохвильової печі, потужність якої 0,5—2 кВт. Якщо потужність радіохвильового випромінювання з телефону, який ми прикладаємо до голови, досягне подібних величин, мозок звариться, як їжа в мікрохвильовій печі.

Випромінювання від мікрохвильової печі для нас не небезпечне, тому що у неї є кожух, що екранує, який направляє хвилі виключно на їжу і не пускає їх на кухню. Випромінювання від телефонів поширюється вільно, але шкоди не завдає, тому що у радіохвиль від побутових приладів занадто низька потужність.

Потужність радара досягає 1 кВт, а мікрохвильові печі — 0,5—2 кВт — бюлетень Фонду громадської охорони здоров’я Британської Колумбії PDF, 339 КБ

Єдине неекрановане джерело радіохвильового випромінювання, яке досягає потужності 1 кВт, — промислові та військові радари. Якщо людина встане за кілька метрів від працюючого радара і її голова потрапить у зону дії випромінювання, то вона справді може загинути від перегріву мозку.

Але мобільні телефони – це не мікрохвильові печі і не радари. Більшість сучасних мобільних телефонів, доступних у нашій країні, відповідають стандарту GSM і працюють відразу у двох діапазонах частот: 900 і 1800 МГц. Максимальна потужність, що випромінюється в режимі GSM 1800 МГц – 1 Вт, а у GSM 900 МГц – 2 Вт. Якщо потужність буде вищою, телефони не отримають сертифікат відповідності, і їх не можна буде продавати.

Потужність 1—2 Вт у тисячу разів менша, ніж у мікрохвильової печі — цього занадто мало, щоб нагріти людський мозок. Крім того, людське тіло поглинає не всю, а лише трохи більше половини енергії, яку одержує з радіохвилями. Тобто, при контакті з телефоном мозок нагріється ще менше.

У 2003 році дослідники підрахували, що за 20 хвилин телефонної розмови, яка працює в режимі GSM 900 МГц, температура головного мозку може збільшитися максимум на 0,5 °С. Цього замало, щоб пошкодити мозок: згідно з розрахунками, щоб мозок постраждав, його температура має збільшитися на 4 °С.

За матеріалом  Itechua