Чайний гриб і його корисні властивості - забутий засіб

Який він - чайний гриб
Зовні чайний гриб не схожий на сироїжку або печерицю - скоріше, він нагадує медузу, з гладким і щільним тілом, із якогої звисають численні нитки. Саме завдяки подібності з цим безхребетним чайний гриб отримав офіційну назву «медузоміцет». Це, втім, не єдина назва гриба - його також називають японської губкою, чайною медузою, маньчжурським грибом, грибом Фанга. У їжу цей гриб вживати не можна, зате його настій користується великою популярністю.
Гриб складається з дріжджових грибків і оцтовокислих бактерій. Дріжджі зброджують цукор, перетворюючи його в спирт, а бактерії перетворюють цей спирт в оцтову кислоту. У результаті виходить приємний на смак злегка газований кисло-солодкий настій, багатий ферментами, вітамінами й органічними кислотами.
Корисні властивості чайного квасу використовуються в боротьбі з тонзилітом, захворюваннями вуха, горла і носа, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, хвороби очей та іншими недугами. Настій чайного гриба, а також оцет, приготований з цього настою, успішно застосовується і в косметології для лікування гнійничкових уражень шкіри, себореї та інших неприємних явищ, а також в якості натурального дезодоруючого засобу.

Властивості
На сьогодні вже точно відомо, що настій чайного гриба допомагає при:
• захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
• захворюваннях печінки та жовчного міхура;
• хворобах вуха, горла й носа;
• хронічному ентероколіті;
• інфікованих ранах;
• гіпотонії;
• тонзиліті;
• ангіні;
• інфекціях очей;
• гострій дизентерії;
• скарлатині;
• дифтері;
• черевному тифі;
• грипі;
• ОРЗ;
• гастриті;
• кон’юнктивіті;
• геморої;
Настій чайного гриба зміцнює й збалансовує дію центральної нервової системи, уповільнює і полегшує перебіг туберкульозу. Використовується як засіб для лікування та полегшення загального стану при опіках. Дуже ефективний при боротьбі із запорами. Знижує артеріальний тиск у хворих на гіпертонію. Крім того, настій гриба активно відновлює природну мікрофлору шлунка після хвороби і прийому великих доз антибіотиків та інших медичних хімічних препаратів. Настій чайного гриба має антибактеріальні властивості й вигідно відрізняється від більшості антибіотиків тим, що володіє широким спектром дії, який не втрачається при зберіганні в умовах кімнатної температури і при кип’ятінні. Настій чайного гриба має ще одну вельми корисну властивість - здатність знімати похмільний синдром,  оскільки нейтралізує токсини спиртних напоїв.

Щоб гриб був корисний
Про користь чайного гриба відомо багатьом, але не всі знають, що корисні властивості його настою проявляються тільки в тому випадку, якщо напій приготований правильно. Крім того, важливий і стан самого гриба, тому за ним необхідно правильно доглядати. Важливо пам’ятати, що здоровий чайний гриб завжди плаває на поверхні чайного розчину, якщо ж гриб лежить на дні ємності з чаєм, це говорить про те, що він захворів, і пити його настій не можна.
Для повноцінного існування чайному грибу необхідний солодкий чай. При цьому цукор потрібно розчиняти в чаї заздалегідь, до заливки гриба - не розчинені крупинки цукру, які випадково потрапили на гриб, можуть його погубити. Використовувати цукрозамінники для харчування гриба не можна. Замінювати цукор медом також не варто: такий напій має досить специфічний не дуже приємний смак, а його властивості ще недостатньо вивчені. Чай необхідно регулярно міняти - інакше грибу нічим буде харчуватися, і він загине. При зміні розчину гриб рекомендується промивати чистою кип’яченою водою кімнатної температури, причому робити це слід дуже обережно, щоб не пошкодити ніжне тіло гриба. Гриб не варто тримати в темному місці, але прямі сонячні промені для нього також небезпечні. Найкраще для нього підійде півтінь.
Чим кращої якості сировина використовується для живлення чайного гриба, тим смачніший і корисний напій виходить в результаті. Тому не варто економити на чаї - найкраще для приготування заварки підійде якісний крупнолистовий чай без добавок.

Правильне вживання
Навіть найкорисніший продукт може стати шкідливим, якщо вживати його неправильно. Найпоширеніша помилка - починати вживати настій занадто рано. Органічні кислоти, завдяки яким настій чайного гриба такий корисний, утворюються тільки на четвертий-п’ятий день після заливки чаю. До цього в настої переважають вуглекислий газ і винний спирт. Тому не рекомендується пити настій раніше, ніж на четверту добу. Влітку настій може бути готовий раніше, днів через три, взимку же час його приготування може збільшитися до п’яти-шести діб. Якщо ж чайний гриб починає набувати бурого відтінку, це означає, що гриб перебуває в розчині занадто довго. У такому випадку необхідно злити настій, що вийшов. Він повинен пінитися і нагадувати за смаком кисло-солодкий газований квас.
Пити настій найкраще натщесерце або через три години після прийому їжі. Не рекомендується запивати настоєм їжу - через те, що в напої містяться ферменти, завдяки яким їжа перетравиться дуже швидко, і вже через кілька годин знову захочеться їсти. Втім, ця особливість настою чайного гриба може виявитися корисною в разі проблем з травленням. Можна пити настій і на ніч - це допоможе заспокоїтися і поліпшить сон. Склянка настою, випита натщесерце, сприяє очищенню організму.